Hasan Ruhani'den "Yemen" Açıklaması

Hasan Ruhani'den "Yemen" Açıklaması

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Irak'ın güvenliğini kendi güvenlikleri olarak gördüklerini belirterek, "Irak’ın istikrar ve güvenliği İran için son derece önemli" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'a resmi ziyarette bulunan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ile bir araya geldi. İki cumhurbaşkanı, Sadabad Sarayı’ndaki görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında, ikili ilişkiler ile işbirliğini arttırma vurgusu yaptı.
Görüşmede, iki ülke arasında daha fazla işbirliği, demir ve kara yollarının birbirine bağlanması, yolcu ve mal geçişlerinin kolaylaştırılması, enerji, tarım, petrol ve doğalgaz endüstrisi konularının ele alındığını belirten Ruhani, "Komşu ve kardeş ülke Irak ile iki ülkeyi ilgilendiren konuların çoğunda birbirine yakın veya ortak görüşe sahibiz" ifadesini kullandı.
Ruhani, "Görüşmemizde, Irak’ın istikrar ve güvenliği konusunu ele aldık. Irak’ın güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz" dedi.
Ruhani Yemen konusunda da "Yemen artık siyasi veya bölgesel bir konu olmaktan çıktı, tüm ülkeleri ilgilendiren insani bir konu halini aldı. Yemen halkı acilen sağlık ekipleri, gıda ve ilaca ihtiyaç duyuyor. Yemen halkına ulaştırılması gereken yardımlar konusunda yapılabilecek işbirliklerini görüştük” diye konuştu.
Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum ise terör örgütü DAİŞ ile mücadelenin sürdüğüne işaret ederek, " DAİŞ ile mücadelede ilk günden itibaren yaptığı yardımlardan dolayı İran'a minnettarız. İran, mültecilere yaptığı yardımların yanı sıra,Irak halkına ve ordusuna DAİŞ ile mücadelede birçok yardımda bulundu” şeklinde konuştu.
(AA)