Hasan Ruhani Türkiye'ye geliyor

Hasan Ruhani Türkiye'ye geliyor

TBMM Başkanı Çiçek, ziyaretin önümüzdeki günlerde gerçekleşeceğini söyledi

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, İSİPAB 9. Konferansı için bulunduğu İran'ın başkenti Tahran’da, ikili görüşmeler yaptı.

İlk önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşen Çiçek, daha sonra Kazakistan Meclis Başkan Yardımcısı Kabibullah Jakupov, Libya milletvekili heyeti, Azerbaycan Meclis Başkanı Oktay Asadov ve Sudan Ulusal Meclis Başkanı Al Fateh İzzettin Al Mansur ile görüştü.

Çiçek, Ruhani ile görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, Ruhani’nin seçilmesinden sonra Türkiye-İran ilişkilerinde görünür bir hareketlilik meydana geldiğini söyledi.

Seçimden sonra Meclis Başkanı olarak ikili ziyaret çerçevesinde Ruhani’yi ziyaret ettiğini belirten Çiçek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de New York’ta BM toplantılarında Ruhani ile görüştüğünü kaydetti. Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da İran’a verimli geçen resmi bir ziyaret gerçekleştirdiğini anımsatarak, şöyle konuştu:

“Mutabık kaldıkları hususlar var. Bunlardan bir tanesi, ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmek bakımından, tercihli ticaret anlaşması imzalandı. Bunun bir an evvel yürürlüğe girmesi gerekiyor. Onun için de bir an evvel, parlamentolara bunun sevki lazım. Biz görüşmemizde varılan mutabakatların bir an evvel hayata geçirilmesi noktasındaki beklentimizi ifade ettik.

Yüksek düzeyli istişare konseyi kuruldu, bunun ilk toplantısının da Türkiye’de yapılması arzu edilmektedir, Sayın Ruhani’nin Türkiye ziyareti vesilesiyle. Onu konuştuk, ilkbaharda geleceğini ifade etti. Onun dışında da bölgesel konularla ilgili düşüncelerimizi, kanaatlerimizi bir defa daha söyleme imkanı bulduk.”

TÜRKİYE-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİ

Çiçek, Jakupov ile görüşmesinde, Kazakistan’ın, Nazarbayev’in yönetiminde bağımsızlığını kazanmasının ardından çok mesafe aldığını ve geliştiğini söyledi.

Nazarbayev’in sadece Kazakistan’ın değil, Türk dünyasının da önde gelen siyaset adamlarından birisi olduğunu belirten Çiçek, Türkiye’nin Kazakistan ile ilişkilerini daha da geliştirmek istediğini kaydetti.

Cemil Çiçek, “Türk dünyası arasında parlamenter asamblesi kurduk, TÜRKPA. Bunun fikri lideri Sayın Nazarbayev’dir. Sırayla evsahipliği yapıyoruz. Bu sene sıra Azerbaycan’da, Haziran ayı başında Bakü’de yapılacak. Türk dünyasındaki dayanışmayı parlamenterler arasında da sağlamak için böylesine önemli bir kuruluş kuruldu” dedi.

Çiçek, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber’in gözlemci olarak Tahran’daki bu konferansa katıldığını belirterek, Haziran’da yapılacak toplantıya KKTC’nin gözlemci olarak katılmasının sağlanmasını istedi.

Jakupov da Kazakistan’ın, bağımsızlığını kazandığı tarihten bugüne kadar gelişmeye devam ettiğini söyleyerek, dünyanın en gelişmiş 30 ülkesi arasında yer almayı hedeflediklerini kaydetti.

Jakupov, Çiçek’in KKTC ile ilgili talebini Kazakistan Meclis Başkanı’na ileteceğini belirterek, “Mutlaka bu konu orada gündeme alınacaktır ve bunun üzerinde çalışma yapacağız” dedi.

Jakupov’un, Türkiye’nin Kazakistan’ı, bağımsız ülke olarak tanıyan ilk ülke olmasını unutmayacaklarını ve bundan mutluluk duyduklarını ifade etmesi üzerine, Çiçek, “Biz de onur duyuyoruz, eğer ilk tanıyan ülke olmasaydık, bu bizim için çok büyük bir ayıp olurdu” diye konuştu