Hasan el Benna'nın Torunu: İhvan Darbeyi Öngöremedi

Hasan el Benna'nın Torunu: İhvan Darbeyi Öngöremedi

Hasan El Benna'nın torunu Tarık Ramazan, Mısır'da askeri darbeyle yönetimden indirilen İhvan-ı Müslümin hareketinin orduya karşı çok naif duygular içinde olduğunu, bu nedenle darbeyi öngöremediğini söyledi

Mısır'daki İhvan-ı Müslümin Hareketi'nin kurucusu Hasan El Benna'nın torunu Tarık Ramazan, örgütün darbeyle yönetimden indirilmesini, onun saflığına bağladı. İhvan'ın Yaklaşık 60 yıl önceki duygularla iktidara geldiğini, iktidardayken de yine bu duygularla orduya yaklaştığını belirterek büyük hatalar yaptığını söyledi. 

Türkiye Gazetesi'nden Ceren Kenar'a konuşan Tarık Ramazan, "Siyasi sürece katılmaya başladıklarında benim Müslüman Kardeşler noktasındaki pozisyonum şuydu; seçimlere katılmamak. Onlar 2011'de naif bir düşünceye sahipti." dedi.

TÜRKİYE DARBEYİ ÖNCEDEN HABER VERMİŞ

Darbeden iki hafta önce Türkiye'den birilerinin kendilerine, "hazırlıklı olun bazı şeyler olacak" şeklinde uyarılarda bulunduğunu ancak bu uyarıların dikkate alınmayarak büyük hata yapıldığını söyledi. Ramazan, İhvan'ın "Ordu, ABD'nin yardımıyla kontrolümüzde" şeklinde bir yanlışın içine düştüğünü kaydetti. 

İhvan için "60 yıldır aynı pozisyondasın ve güç senin elindeyken aynı derecede naifsin. Bu çılgınca bir şey." diyen Tarık Ramazan, Muhammed Mursi ile seçilmeden önce tanıştğını ve sorduğu bazı sorular karşısında hayal kırıklığına uğradığını belirterek, "Cevapları karşısında hayal kırıklığına uğradım, hepsi 1940'lardan kalmaydı. Çok naif düşünüyordu, ordunun ülkenin kontrolünde olduğunu söyledi." dedi.

GÖRMEZDEN GELİNEN GERÇEK: ORDUNUN EKONOMİK GÜCÜ

Mısır ordusunun ekonominin yüzde 34'üne sahip olduğunu hatırlatan Ramazan eleştirilerini şöyle sürdürdü: Meseleye politik argümanlarla bakıyoruz. Anlamadığımız nokta bölgenin en büyük probleminin ekonomi oluşu. Bu arada demokratikleşme sürecini de umursamıyorlar. Mübarek devrildikten sonra tek duyduğumuz 'insanlar kurtuldu' idi. Siz bunun için 40 yıl beklediniz. 1.5 yıl sonra bütün parayı rejime geri verdiniz ve rejim de 32 dakikada 1025 muhalifi öldürdü.

TARIK RAMAZAN KİMDİR?

Tarık Ramazan, İhvan-ı Müslümin Hareketi'nin ilk lideri olarak kabul edilen Hasan El Benna'nın torunu. 53 yaşındaki Ramazan, İsviçre'de yaşıyor. İslamiyet ile ilgili çalışmaları bulunan Ramazan, çeşitli üniversitelerde öğretim üyesi olarak görev yaptı. Ramazan'ın çeşitli dillerde yayınlanan uluslararası birçok makalesi de bulunuyor. Ramazan, son yıllarda özellikle İslamofobi, Avrupa'da yaşayan Müslümanlar, Müslüman dünyanın mevcut durumu, İslami hukuk ve İslami etik gibi konularda çeşitli eserler yayınladı.