Hançer İntifadası

Hançer İntifadası

“Bıçak İntifadası Önceki İntifadalardan Çok Farklı”

İngiltere’de yayınlanan The Obersever gazetesi bugünkü sayısında işgal altındaki çatışmalara geniş yer verip, işgale karşı Filistinli gençlerin başlattığı intifadanın “Hançer İntifadası” olduğunu belirtti.

Haberi hazırlayan gazete yazarlarından Peter Beaumont, bıçak ve hançer gibi silahları kullanarak işgal askerleriyle işgal polisine karşı eylem yapan Filistinlileri tanımaya çalışıyor. Eylemi yapanların aileleriyle görüşerek gençleri buna iten sebepleri irdeleyip anlamak istediğini ifade ediyor.

The Observer yazarı, bu intifadanın öncekilerden farklı olduğunu belirterek, şimdiki intifadada eylemi yapan kişilerin bireysel hareket ettiklerini, sosyal paylaşım siteleri hariç aralarında bir ilgi ve alakanın olmadığını iddia etti.

İngiliz yazar yaptığı değerlendirmede, birinci intifadanın taşlarla, ikincisinin intihar eylemleriyle ve şimdikisinin ise hançerle anıldığını söyledi.

İşgalcilerin ateşiyle şehit olan Filistinli bir gencin ailesiyle görüşen yazar şu tespitte bulunudu: “Bunlar azarlanmayı, horlanmayı ve aşağılanmayı kabul etmeyen, okumuş, zeki Filistinlilerden oluşan yeni bir nesli temsil ediyorlar. Onlar, “Madem öldürüleceğiz, o zaman bizi öldürecek olanlara önce biz saldıralım” diyorlar.”

İngiliz yazar, Siyonist bir askeri uzmanın şöyle dediğini de aktardı: “ Filistinlilerin bireysel eylemlerini tahmin etmek mümkün değil. Çünkü onlar hiçbir örgüte bağlı değiller ve önceden de eylem için hazırlık yapmıyorlar. Saldırganlardan birinin başarı göstermesi başkalarını da benzer bir eylem yapmaya özendiriyor.”