Hamid Golpira'nın bir kâbustan mülhem makalesi

Geçen Perşembe gecesi Tahran'da Hamid Golpira'yla tanıştık. Tehran Times yazarı. Güzel adam.

Acayip bir rüyasını anlattı, hayırdır inşaallah:

"Dev şeytanî adamlar Müslümanları kovalıyordu. Şeytanî adamlardan biri, Müslümanlardan ikisini enselerinden yakalayıp havaya kaldırdı. Onları öldürecek sandım, ama öldürmedi. Birini sağa, öbürünü sola fırlatıp kahkahayla güldü. 'Sizi öldürüp bırakacağımızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Biz sizi kışkırtarak kendimize benzeteceğiz' dedi. Dehşet içinde uyandım. Hemen kâğıt-kaleme sarılıp rüyayı kayda geçirdim. Şimdi bu rüyadan esinlenerek bir makale yazıyorum."

Pazar günü Hamid Golpira'nın o makalesi var mı diye Tehran Times'ın internet sitesine baktım; evet varmış.

Makaleden bir kesit:

"Zulme karşı mücadele azmimizi korumalı ve bu yolda –Malcolm X'in dediği gibi- zaruri olan her vasıtayı kullanmalıyız. Fakat mücadelede düşmanın ahlaksız ve adaletsiz yöntemlerini benimsememeliyiz. İnsanlığımızı kaybetmemeliyiz. Zalimlerin başlıca emellerinden birisi de bu zaten: Bize insanlığımızı kaybettirmek. / Onlar bizi insan olarak görmüyorlar, ama biz onları insan olarak görmekten (ve onlarla mücadelede insan haklarını gözetmekten) vazgeçemeyiz. Aksi takdirde bizi kendilerine benzeterek savaşı kazanmış olurlar. Ötekine insan nazarıyla bakmamak seni de insanlıktan çıkarır."

Bu satırlar bana Aliya İzzetbegoviç'in bir konuşmasını hatırlattı:

"Görüyorsunuz, Allah bizi zor bir imtihandan geçiriyor. İnsanlarımız boğazlanıyor, kadınlarımız ve çocuklarımız öldürülüyor, camilerimiz yıkılıyor ve biz ne onların kadınlarını ve çocuklarını öldürmek ne de kiliselerini yıkmak istiyoruz. Bunu yapmak istemiyoruz, çünkü, bazı istisnalar olsa da, bu bizim tarzımız değil" Çünkü aklı başında ve dürüst insanlarız" Aslında herhangi bir kutsal nesneyi tahrip etmemiz bizlere sarih bir biçimde yasaklanmıştır" Ve buna saygı gösterdiğimizde, kiliselere ve diğer dinlere saygı gösterme iradesini ortaya koyduğumuzda, Kutsal Kitabımız'a dosdoğru bir biçimde ve harfiyen uymuş oluyoruz. Bu bizim zaferimizin anahtarıdır. Allah'ın yardımıyla kazanacağız, çünkü muayyen yasalara uyacağız." (Aliya İzzetbegoviç, Bosna Mucizesi, Yöneliş Yayınevi, İstanbul 2003 / s. 34, 35)

Not: İsra Haber'deki arkadaşlar Hamid Golpira'nın yazılarını düzenli olarak tercüme edip siteye koyuyorlarmış.

Bakınız: www.israhaber.com

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 1070 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar