Hamburg'u görme 17 Aralık'a destek ver

Hamburg'u görme 17 Aralık'a destek ver

Hamburg'ta had safhaya çıkan polis şiddeti konusunda üç maymunları oynayan AB, Türkiye'de hükümeti eleştirdi.

Almanya'nın Hamburg kentinde devam eden protestolarda polisin uyguladığı aşırı şiddeti, Avrupa'nın göbeğindeki bu şehirde güvenlik güçlerinin 'sıkıyönetimi aratmayan' uygulamaları ve polisin oluşturduğu onlarca kontrol noktasında keyfi şekilde insanları sorgulayıp gözaltına alması karşısında adeta üç mayunları oynayan Avrupa Birliği (AB), nedense Türkiye'nin darbecilere yönelik meşru ve yasal güvenlik tedbirleri karşısında hemen asla kesiliverdi. Ankara'yı uyardı.

Alman hükümetinin uygulamaları karşısında ABD'nin bile vatandaşlarını dikkatli olmaları konusunda uyardığı bir dönemde AB'nin bu konudaki suskunluğu manidar bulunuyor. Üstelik Almanya'nın AB yasalarını zorlayan önlemlerini görmeyip Türkiye'yi hedef gösterme küstahlığında bulunan AB Komisyonu, son üç haftadır çok sayıda polis yetkilisinin görevden alınmasının mevcut soruşturmaların bağımsızlığı ve tarafsızlığına olası etkisi açısından endişe konusu olduğunu belirtti.

KİRLİ SAKALLI DİPLOMAT

Kirli sakallarıyla bir diplomattan çok bir aktivisti andıran AB Komisyon sözcüsü Olivier Bailly, polis yetkililerinin görevden alınması, görevlerinin değiştirilmesi ya da kovulmasının endişe konusu olduğunu söyledi. Yani hükümetin kendisini devrimeye çalışan odaklara yönelik meşrı savunması tedbirlerini eleştirme cüretinde bulundu. Bailly, 'Bu adımlar, mevcut soruşturmalar ile yargı ve polisin konuları bağımsız şekilde soruşturma kapasitesine zarar verebilir' dedi.

AB Komisyonu'nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle'nin 27 Aralık'ta yaptığı açıklamaya atıfta bulunan Bailly, 'Bir aday ülke olarak, aralarında hukukun üstünlüğünün uygulanmasının da bulunduğu katılım kriterlerine bağlı olan Türkiye'ye, suç ithamlarının ayrımcılık ya da tercih yapılmaksızın şeffaf ve tarafsız şekilde ele alınmasını sağlayacak gerekli tüm önlemleri almasını ısrarla tavsiye ediyoruz' diye konuştu.

UTANMADAN AKIL VERİYOR

Bailly, bu suçlamalarla ilgili soruşturmaların etkisini baltalayacak her türlü eylemden kaçınılması gerektiğini söyledi. AB Komisyonu sözcüsü Olivier Bailly, AB Komisyonu'nun 17 Aralık'tan bu yana yargının ve yargının talimatları doğrultusunda hareket eden polisin, aralarında yolsuzluğun da bulunduğu suçlara yönelik ithamların tamamen soruşturulması, hesap verebilirliğin sağlanması ve bağımsız bir şekilde hareket etme kapasitesini azaltacak ya da baltalayacak eylemlere yönelik endişeleri dile getirdiğinin altını çizdi.

Polisin 'mumu söndü'

Hamburg'da polisin, 28 Aralık'ta Davidwache Karakolu'na saldıran grubun 3 polisi yaraladığı açıklamasının yalan olduğu ortaya çıktı. Spiegel dergisine açıklama yapan Hamburg Polis Sözcüsü Mirko Streiber, 28 Aralık 2013 tarihinde Reeperbahn Caddesi'nde bulunan Davidwache Karakolu'na yönelik bir saldırının olmadığını söyledi. Saldırının karakola 200 metre mesafedeki bir caddede meydana geldiğini vurgulayan Streiber, 3 polisin de karakoldan değil devriye görevi yapanlar olduğunu vurguladı.

17 kişi daha gözaltına alındı

Hamburg'da önceki gece 'tehlikeli bölgenin' oluşturulmasına karşı yapılan eylemin ardından Schlump metrosu yakınlarında bir grubun polise maytap atması üzerine çıkan olayda kimse yaralanmadı ancak polis 17 kişiyi gözaltına aldı. 21 Aralık'ta 'Rote Flora' kültür merkezinin boşaltılmasına tepki gösteren gruplara polis müdahale etmiş, olayda 120 polis ve 500 gösterici yaralanmıştı. Hamburg'da, Altona, Sankt Pauli ve Sternschanze ilçeleri 'tehlikeli bölge' ilan edilerek yoğun güvenlik önlemi alındı.

Amaç iyi maaş almakmış

Hamburg'taki olaylara karıştıkları için gözaltına alaınan sol gruplarının avukatı Andreas Beuth 'Hamburger Morgenpost' gazetesine yaptığı açıklamada, yaralanan polislerin Davidwache Karakolu'nda görevli olmadığına dikkati çekerek, 'Polis Davidwache Karakolu'na yapılan saldırıyla ilgili kasten yanlış haber verdi. Polis ve sendikalar, karakola yapılan saldırıyı değerlendirmek istediler. Daha çok iş yeri, daha iyi ücret ve daha iyi ekipman beklentisi içindeler' ifadesini kullanması dikkat çekti.

ABD'den uyarı

Almanya'nın liman kenti Hamburg'da yılbaşından bu yana devam eden olaylar üzerine kentte yaşayan ve kenti gelecek günlerde ziyaret edecek vatandaşlarını elektronik posta yoluyla uyaran ABD'nin Berlin Büyükelçiliği, 'tehlikeli bölgelerde' dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulundu. Elçiğinin gönderdiği elektronik postada, polisin söz konusu bölgelerde kimliği olmayan kişileri sebep göstermeden alıkoyabileceği kaydedildi. Bunun yanı sıra polisin kişileri durdurma veya belirli bölgelerde bulunma yasağı getirebileceğine işaret edilen elektronik postada, ayrıca önce barışçıl eylemerde bulunan kişilerin şiddete yönelebilecekleri yönünde de uyarının yer aldığı belirtildi.

Hamburg'u görmedi Ankara'yı uyardı

Almanya'nın Hamburg'taki polis şiddetini görmeyen Avrupa Birliği'nin Türkiye'deki darbecilere yönelik polisiye önlemlerden endişe duyduğunu açıklaması, Brüksel'in çifte standardını ve art niyetini bir kez daha deşifre etti. Hamburg'ta herkese zanlı muamelesi yapan ve önüne geleni gözaltına alan Alman polisine ses çıkaramayan AB Komisyonu sözcüsü Bailly'nin 'Türkiye'de polis yetkililerinin görevden alınması, görevlerinin değiştirilmesi ya da kovulması kaygı verici' açıklaması dikkat çekti.