Hamas'tan Türkiye ve Katar'a Teşekkür

Hamas'tan Türkiye ve Katar'a Teşekkür

"Filistin halkına büyük yardımlarda bulunan Türkiye ve Katar'a teşekkürlerimi iletiyorum"

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Moskova'ya bir ziyaret planladıklarını bildirdi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, Hamas'ın Filistin meselesinin yararına olacağı şekilde herkesle güçlü ilişkisinin olduğuna dikkati çekerek, "Bu çerçevede Moskova'ya ziyaret planlıyoruz. Tahran'ı da ziyaret etmek istiyoruz" dedi.

Ziyaretin, Filistin-İsrail arasındaki ateşkes konusunda herhangi bir anlaşmayı kapsamayacağını dile getiren Ebu Merzuk, "Şu ana kadar İsrail ile bu konuda doğrudan veya dolaylı hiçbir anlaşmamız olmadı. Ancak, Gazze Şeridi'nin sorunlarının çözülmesine karşılık bazı ateşkes girişimlerimiz olmuştur" dedi.

Ateşkesin çözümü için Mısır'a vekalet verildiğini yalnız bunun durduğunu belirten Ebu Merzuk, Filistin yönetiminin de Gazze'nin sorunlarını çözmek için görevini yapmadığını ileri sürdü. Gazze Şeridi'nde kalıcı ateşkes için Eski Ortadoğu Dörtlüsü Özel Temsilcisi Tony Blair'in arabuluculuk ettiği görüşme ve müzakereler için önerilerini sunduklarını ancak şu ana kadar herhangi bir anlaşmaya varılmadığını dile getirdi.

-"Mısır eski rolünü geri kazanmalı"

Mısır'ın eski rolünü yeniden geri kazanması çağrısında bulunan Ebu Merzuk, şunları kaydetti:

"Harcanan çabalar, verilen sözler istenen sonuca ulaştırmadı. Mısır'ın Sina bölgesinde 4 Filistinlinin kaçırılmasının ardından ilişkiler yeniden bozuldu. İlişkilerin daha iyi bir şekilde yeniden kurulabilmesi için bu sorunun çözülmesini, Mısır'ın eski konumunu geri kazanmasını temenni ediyorum."

Ebu Merzuk Kaçırılan Filistinlilerle ilgili soruşturmanın Mısır ve Filistin tarafında sürdüğünü hatırlatarak, "Olayın Mısır topraklarında meydana gelmesinden dolayı büyük sorumluluğun da Mısır'a ait olduğunu" söyledi.

Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'ndan Kahire Havalimanı'na giden bir yolcu otobüsü, 19 Ağustos'ta ateş açılarak durdurulmuş ve otobüsteki 4 Filistinli genç kaçırılmıştı.

-"Türkiye ve Katar'a teşekkürlerimi iletiyorum"

Türkiye-Hamas ilişkilerine dair Ebu Merzuk, "Günden güne Türkiye ile ilişkilerimiz derinleşiyor. Filistin halkına büyük yardımlarda bulunan Türkiye ve Katar'a teşekkürlerimi iletiyorum" ifadesini kullandı.

Ebu Merzuk, Gazze'de "tekfirci örgütlerin bulunmasına" ilişkin "Filistin sahası boş değil ki orayı tekfirci örgütler doldursun. Bu oluşumlar varsa bile oldukça sınırlıdır. Gazze'de güvenlik oldukça sıkı" dedi.

Kudüs'teki gerek Müslümanlara gerek Hristiyanlara ait tüm kutsal mekanların üzerlerine emanet olduğunu belirten Ebu Merzuk, Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar ile Yahudiler arasında bölünmesi tehlikesine de dikkati çekerek, İslam İşbirliği Teşkilatı, Fas'taki Kudüs Komitesi, Arap Birliği ve Ürdün başta olmak üzere İslam dünyasına, ellerindeki tüm imkanlarla Aksa'nın yıkılması aşamasına gelmeden önce bu komploya karşı mücadele etme çağrısında bulundu.

AA