Hamas’tan Pompeo’nun Açıklamasına Sert Tepki

Hamas’tan Pompeo’nun Açıklamasına Sert Tepki

Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının bugünden itibaren pasaport işlemlerinde doğum yerini İsrail olarak seçebileceğine...

Filistin Yönetimi ve Hamas hareketi, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının bugünden itibaren pasaport işlemlerinde doğum yerini İsrail olarak seçebileceğine yönelik açıklamasına sert tepki gösterdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA’ya göre konu hakkında yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, “ABD’li Bakan Pompeo’nun açıklamaları kabul edilemez olmanın yanı sıra uluslararası kanunları açıkça ihlaldir.” dedi.

Söz konusu ajansta yer alan bilgilere göre Ebu Rudeyne, Kudüs kentinin kırmızı çizgi olduğunu ve Kudüs’ün işgal edilmesinin bölgede güvensizlik ve yol açtığını belirtti.
 
Diğer taraftan Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Hazm Kasım yaptığı yazılı açıklamada, bazı ülkelerin İsrail ile normalleşme anlaşması imzalamasının ABD’yi “Yüzyılın Anlaşması” planını hayata geçirmekte cesaretlendirdiğini vurguladı.

ABD yönetimi, Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarına, doğum yerlerini İsrail olarak değiştirme imkanı sağlayacağını duyurdu.

Pompeo, Kudüs'te doğan ABD vatandaşlarının bugünden itibaren pasaport işlemlerinde doğum yerini İsrail olarak seçebileceğini, İsrail olarak seçmeyen vatandaşların doğum yerinin ise Kudüs olarak kalabileceğini kaydetti.

 

fiem