Hamas'tan İsrail'e çağrı

Hamas'tan İsrail'e çağrı

Hamas hareketi, İsrail'e, gelecekte yapılacak herhangi bir esir takası anlaşmasından kaçmama çağrısında bulundu.

zze'de geçen salı günü tünel çökmesi sonucu hayatını kaybeden Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları askerlerinden Abdurrahman el-Mubaşir'i anma töreni düzenlendi.

Törende konuşan Hamas yetkilerinden Muşir el-Mısri, İsrail'e gelecekte yapılacak herhangi bir esir takası anlaşmasından kaçmama çağrısında bulundu.

"İsrail hapishanelerindeki Filistinlilerin serbest bırakılması önceliklerimiz arasında" diyen Mısri, "İsrail'e, gücüne, bölgesel ve uluslararası müttefiklerine aldanmama tavsiyesinde bulunuyorum. Zamanı iyi kullanması gerek. Kassam Tugayları ile mücadelede İsrail'in önünde, ölmek, esir olmak ya da dönmekten başka yol bulunmuyor" ifadelerini kullandı.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini duyurmuştu.

İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

İsrail ordusu tarafından temmuz ayında yapılan açıklamada, 2 İsraillinin Gazze'de kaybolduğu resmen duyurulmuştu. Abraham Mengistu isimli bir İsrail vatandaşının 10 aydır kayıp olduğu belirtilen açıklamada, ismi açıklanmayan bir İsrail vatandaşının daha Gazze'de olduğu kaydedilmişti. İsrail basını da Hamas'ın elinde hayatta olan İsrail askerlerinin bulunabileceği iddialarını gündeme getirmişti.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık olarak bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.