Hamas'tan İsrail Tepkisi

Hamas'tan İsrail Tepkisi

Hamas Siyasi Büro, Sünni Arapların İsrail'le olan yakınlaşmalarına tepki gösterdi.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye, İsrail'in Sünni Arap koalisyonun bir parçası gibi muamele gördüğünü söyledi.

Heniyye, Gazze'deki Filistin Camisi'nde verdiği cuma hutbesinde, "İsrail, Sünni Arap koalisyonunun bir parçası gibi oldu. Herkes onunla ilişki kurmak için adeta akın ediyor. Daha önce normalleşme karşılığındaki bir barıştan söz edilirken şimdi bize barıştan önce normalleşmeyi dayatan bir durumla karşı karşıyayız." dedi.

Arap devletlerini "karşılıksız olarak İsrail ile normalleşmek istemekle" suçlayan Heniyye, bu bağlamda Fransa'nın girişimini reddettiğini yineledi ve İsrail ile müzakerelere geri dönülmesini "Filistinlilerin temel haklarından taviz verilmesi" şeklinde nitelendirdi.

Fransa, Ortadoğu barış sürecini yeniden başlatmak amacıyla, 3 Haziran'da başkent Paris'te Ortadoğu Barış Süreci Bakanlar Toplantısı'nı düzenlemişti. Konunun tarafları olan İsrail ve Filistin'in katılmadığı toplantının, yıl sonunda gerçekleştirilmesi planlanan uluslararası toplantı için ön hazırlık olduğu ifade edilmişti.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in Yahudi yerleşim birimleri inşasını durdurmayı, 1967 sınırlarının esas alınması ve Filistinli tutukluların serbest bırakılması şartlarını kabul etmemesi sebebiyle Nisan 2014'te durmuştu.