Hamas'tan İran Ve Hizbullah Açıklaması

Hamas'tan İran Ve Hizbullah Açıklaması

"Haber Press" e konuşan Hamas'ın önde gelen isimlerinden Dr. Ahmed Yusuf iran ve Hizbullah hakkında konuştu

"Haber Press" e konuşan Hamas'ın önde gelen isimlerinden Dr. Ahmed Yusuf, Hamas'ın İran ve Hizbullah'la bağlarının kopmadığını ancak Suriye meselesindeki ayrışmanın ilişkileri sınırlı bir çerçevede tuttuğunu söyledi.
 Hamas Hareketinin iletişim kanallarının herkese açık olması gerektiğini söyleyen Yusuf, Filistin davasının herkesin çabasına ve desteğine ihtiyaç duyduğunu, Filistin ve Kudüs için bunun oldukça önemli olduğunu vurguladı.
 Öte yandan basın kaynakları, Hamas siyasi büro başkanı Dr. İsmail Haniye'nin Beyrut'un güneyinde Burc el-Baracne'de gerçekleşen saldırıdan sonra Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ı aradığını ve taziyede bulunduğunu belirtti.
 Gözlemciler, Haniye'nin attığı bu adımı Hamas'ın Direniş Ekseniyle olan olumlu ilişkilerine bir kez daha dönmesine işaret olarak yorumluyor.
 Bu konuda da açıklamalarda bulunan Ahmed Yusuf, Hamas Hareketi'nin Hizbullah ile ilişkilerinin son derece iyi olduğunu ve direniş meselesinde müttefik olduklarını söyledi. Yusuf, Suriye meselesindeki ayrışmalara rağmen Hizbullah ve Hamas yöneticileri arasındaki görüşmelerin hiçbir zaman son bulmadığını belirtti. Ahmed Yusuf, Musa Ebu Merzuk'un Beyrut ziyaretinde farklı kesimlerden çok sayıda yetkiliyle görüştüğünü ve burada birçok meseleye çözüm bulmaya dair fikir alışverişinde bulunduğunu da vurguladı.
 İran'la ilişkilerinin de hiçbir zaman kopmadığını belirten Yusuf, ancak Suriye meselesinden dolayı ilişkilerin eskisi gibi olmadığını belirtti. Yusuf, Suriye'deki durumun İran'la olan ilişkilere de yansıdığını, Suriye'deki tablonun utanç verici olduğunu ve bu yüzden İran'la ilişkilerin sınırlı bir çerçevede kaldığını söyledi. İran kaynaklarından yapılan açıklamalar ise özellikle son birkaç aydır İran'ın Filistin'deki gruplara(başta Hamas ve İslamî Cihad olmak üzere) bazı ihtilaflara rağmen desteğinin tam olduğu yönünde.
 İslami Analiz