Hamas'tan, Gazze'nin imarı için açık tavır

Hamas'tan, Gazze'nin imarı için açık tavır

Hamas'tan, Gazze'nin imarı için açık tavır

Hamas Siyasi Büro Üyesi Musa Ebu Merzuk, yaptığı yazılı açıklamada, Mısırlı bazı yetkililerin uzlaşı hükümeti görevi devir alıncaya kadar Gazze'nin yeniden imarı için toplanan paranın verilmeyeceği yönündeki açıklamasıyla ilgili, "Anadolu Ajansı'nın Mısırlı bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, paraların uzlaşı hükümeti görevi devir alıncaya kadar teslim edilmeyeceğinden söz ediliyor. Bu siyasi baskıdan başka birşey değildir" denildi.
Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan uluslararası konferansın ardından toplanan 5,4 milyar doların, Gazze'nin imarında kullanılması amacıyla gözetim heyeti kurulması çağrısında bulunulan açıklamada, "Hamas, Gazze'nin yeniden imarı için toplanan paranın kendisine verilmesi yönünde bir düşünce ve talebe sahip değil. Uzlaşı hükümeti Gazze'deki sorumluluğunu bir an önce üstlenmelidir" ifadelerine yer verildi:
Açıklamada ayrıca, Hamas'ın yürütülen diplomasilerin dışında bırakılmaya çalışıldığına işaret edilerek, "Hiç kimsenin Filistin'deki taraflardan birini siyasi arenanın dışına itmeye hakkı yok" denildi.
Mısır'ın başkenti Kahire'de 12 Ekim Pazar günü gerçekleştirilen Gazze'nin Yenide İmarı konulu uluslararası konferansta katılımcı ülkeler tarafından yarısı imarda kullanılmak üzere 5,4 milyar dolarlık yardım taahhüdünde bulunulmuştu.
İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.
Kaynak: AA