Hamas'tan Esir Askerlerle İlgili Açkıklama

Hamas'tan Esir Askerlerle İlgili Açkıklama

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Hamas'ın elinde bulunan İsrailli askerler ve asker naaşları hakkında ilk kez basına konuştu.

Londra merkezli El-Arabi el-Cedid gazetesine konuşan Meşal, Hamas'ın İsrailli askerler ve naaşları konusunda ara bulucuya bir cevap vermediğini ancak bu kişiye "İsrail, Şalit takas anlaşmasıyla serbest bırakılanlar arasından tekrar tutuklananları salıvermeden hiçbir şekilde müzakerelerin başlamayacağını" bildirdiklerini ifade etti.

Meşal, "İsrail, Şalit anlaşmasıyla serbest kalmalarının ardından tekrar tutukladığı kişileri salıvermeden Hamas, elinde bulunanların sayılarına, durumlarına, ölü veya diri olmalarına ilişkin hiçbir bilgi vermeyecek" dedi.

Uluslararası arenada Filistin-İsrail arasında kalıcı ateşkes sağlanması için girişimlerin olduğuna değinen Meşal, ateşkesin "siyasi bir proje" olmadığını vurgulayarak, "Bu, Gazze'nin sorunlarının çözümü için. Filistin'in gerçeklerinden kopuk değil. Ne gerekiyorsa yapıyoruz ve yapacağız. Kimsenin Gazze'yi kriz içinde boğulmaya bırakmasına izin vermeyiz" diye konuştu.

Hamas ile İsrail arasında 18 Ekim 2011'de yapılan takas anlaşmasıyla 2006'da esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit'e karşılık bin 27 Filistinli tutuklu serbest bırakılmıştı.

Esirler ve Serbest Bırakılanlar Komisyonunun verilerine göre İsrail Şalit anlaşmasıyla serbest bırakılan kişilerden 70'ini tekrar tutukladı ve bunlardan 34'ü hakkında hapis cezası verdi. Söz konusu kişiler arasında müebbet hapis cezası verilenlerin de bulunduğu kaydedildi.

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in geçen yıl Gazze'ye düzenlediği Koruyucu Hat Operasyonu'nda Oron Şaul isimli bir askeri esir aldığını açıklamıştı. İsrail tarafı ise Şaul'un çatışmalarda ölmüş olabileceğini bildirmişti. İsrail ayrıca Hamas'ı, 1 Ağustos 2014'te Refah kentinin doğusunda bir çatışmada öldürülen Hadar Goldin isimli askerinin cesedini vermemekle suçlamıştı.

AA