Hamas'tan Batı Şeria İçin "Ortak Liste" Teklifi

Hamas'tan Batı Şeria İçin "Ortak Liste" Teklifi

Filistin İslamî Direniş Hareketi'nin (Hamas), Batı Şeria’daki yerel seçimlere, oradaki İslami grupların üzerinde ittifak edeceği isimlerin yer alacağı ortak bir liste ile girme teklifi sunduğu öğrenildi.

Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri’nin yaptığı ve Filistin Enformasyon Merkezi'ne ulaşan açıklamada, Hamas’ın birkaç Filistinli gruba ortak liste oluşturmayı teklif ettiği, ancak şimdiye kadar söz konusu gruplardan bu konuda olumlu bir yanıt gelmediği kaydedildi.

Hamas hareketi daha önce yaptığı açıklamada, kendi ismiyle seçimlere girmeyeceğini duyurmuş, bu konuda diğer hareket ve örgütlerle ittifak edeceği sinyalini vermişti.

2006 yılında yapılan seçimlerin Hamas tarafından kazanılmasını sindiremeyen Amerika, Avrupa ve İsrail, Mahmud Abbas’ın eliyle Filistin toplumunu bölüp, Hamas’ı dışladı. Hamas’ı hizaya getirmek için uyguladıkları baskı, şantaj, kuşatma ve dayattıkları savaşlar ise kendilerine bir fayda sağlamadı. On yıl aradan sonra yapılacak belediye seçimleri büyük bir önem arz ediyor.

Hamas liderlerinden Ebu Merzuk ise, belediye seçimlerinin yerel yönetimlerin kalkınması ve gelişmesi; sahip olduğu bilim ve yeteneklerini halkı için kullanacak gençleri sürece katarak yeni bir kan pompalamak için büyük bir fırsat olduğunu hatırlattı.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin Hamas liderlerinden Ebu Merzuk'la yaptığı ve belediye seçimleri hakkındaki süreci masaya yatıran röportaj şu şekilde:

Hamas'ı belediye seçimlerine katılmaya iten sebepler nelerdir?

Seçimlere iştirak kararının arkasında birinci derecede milli menfaatler var. Bu, meydana gelen boşluğa köprü atmak, yeni bir ufuk açmak ve siyasi ortaklığı ispat etmek için hareketin attığı ekstra bir adımdır. Hareket, halkımızı ileri götürecek bir iradeye hiçbir zaman engel olmamıştır. Bu halk ve halkın menfaatleri için, onu kalkındıracak ve daha örgütlü hale gelmesini sağlayacak her türlü desteği vermektedir.

Peki, Hamas Batı Yaka'daki seçimlere nasıl iştirak edecek?

Kuşkusuz Batı Yaka'nın kendine özgü şartları var ve Gazze'den oldukça farklıdır. Hamas ilk kez engelleri aşmıyor ve işgalcinin icraatlarına meydan okumuyor. O nedenle ehliyetli ve liyakatli şahsiyetlerin listesini destekleyecektir. Hareket kendi ismiyle ve hizbi listelerle hiçbir yerde seçimlere girmeyecektir.

Hamas her seçim bölgesinde her türlü ailevi ve hizbi itibarlardan uzak bir şekilde mensuplarını daha güçlü, daha yeterli listeleri desteklemeye teşvik edecektir.

Seçim şartları eşit olacak mı? Süreç içerisinde takip, tutuklama ve engeller çıkarılarak fırsat eşitliğinin engelleneceği konusunda endişeler var. Nasıl davranacaksınız?

Tabi bu korku ve endişeler ciddi manada var. Halkımızın bunları düşünmesi hakkıdır. Ancak biz Seçim Kurulu ve Filistinli gruplarla işbirliği içindeyiz. Bu tür engel ve sıkıntılara karşı ittifak halindeyiz. Tüm tarafların imzaladığı Onur Belgesi bu tedbirlerden biridir. Belge, Batı Yaka ve Gazze'de listelerde yer alanların özgürce seçime girmelerini, herkese eşit fırsatların verilmesini ön görüyor. İhlal edilmesi durumunda üzerimize düşeni yapacağız.

Bu seçimlerin sonuçlarını nasıl görüyorsunuz?

Hamas,  belediye seçimlerini yerel yönetimlerin kalkınması ve gelişmesi için büyük bir fırsat olarak gördüğü gibi; sahip oldukları bilim ve yetenekleri halkı için kullanacak gençleri sürece katarak yeni bir kan pompalamak için de büyük bir fırsat olarak görüyor. Halkımızdan yetenekli ve ehliyetli olan adayları destekleyerek bu hususlara katkı sağlamak istiyoruz.

O nedenle halkımızdan ehliyetli olanların ve halka hizmet ederek kalkınmasını sağlama umudu taşıyanların adaylıklarını en kısa zamanda koymalarını istiyoruz. Bunlar hareketimizden her türlü destek ve katkıyı göreceklerdir.

Yerel seçimlerden sonra Filistin'deki durum nasıl olur değerlendirmeleriniz nelerdir?

Öncelikle sonuç ne olursa olsun halkın göstereceği iradeye saygı gösterdiğimizi ifade etmek istiyoruz. Demokratik ortamda ve Merkez Seçim Kurulunun güvencesiyle nezih bir şekilde fırsat eşitliği zedelenmeden yapılacak seçimlerde halkın sandıkta vereceği kararı kabul ediyoruz.

Belediye seçimlerden sonraki aşamaya gelince, bize göre bu seçimler daha sonra yapılacak parlamento ve başkanlık seçimleri için bir ön hazırlıktır. Hamas, parlamento ve başkanlık seçimlerinin yapılması konusunda ortaya koyduğu tavrını sürdürüyor. Bizi bağladığını düşündüğümüz ve grupları da bağlı olmaya davet ettiğimiz anlaşalar da zaten bunu öngörüyor. (Kaynak : FEM)