Hamas'ta Lider Değişikliği Sinyali

Hamas'ta Lider Değişikliği Sinyali

Filistin'de bu yıl yapılacak seçimlerle birlikte Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'in yerine İsmail Haniye'nin geleceği öne sürülüyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS)'ta lider değişikliği yaşanacağı öne sürüldü. Londra merkezli yayın yapan Asharq Al-Awsat gazetesi değişimin bu yıl yapılacak seçimler sonrasında olacağını belirtti. Gazeteye göre, Gazze Başbakanı İsmail Haniye'nin yeni liderlik için Katar'ın başkenti Doha'ya yerleşmesi de gündemde.

Kaynaklar, lider değişiminin görev süresinin dolmasından kaynaklanmasıyla açıklıyor. Halid Meşal son iki dönemde Hamas liderliği görevini yapıyordu. 

Kasım ve Aralık ayında Hamas'ta bir iç seçim yapılacak. Bu seçimler sonucunda Hamas'ın yeni lideri görevine başlayacak.

HALİD MEŞAL KİMDİR?

2004 yılında Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'nin İsrail tarafından düzenlenen bir füze saldırısında öldürülmesinden sonra yerini alan Abdülaziz El Rantisi'nin Meşal'ın halef olarak seçildiğini açıklamıştı.

Dünya onu Halid Meşal ismiyle tanıyor. Fakat Filistinliler, onun için “Ebu Velid” lakabını kullanıyorlar 1956 yılında Ramallah’a bağlı Selvad’da dünyaya geldi. Meşal, 11 yaşına kadar burada yaşadı. İsrail ordusunun 1967’de Batı Yaka’yı işgal etmesi üzerine Filistin’i terk etmek zorunda kaldı. Kısa bir süreliğine Ürdün’e, oradan da uzun yıllar yaşayacağı Kuveyt’e geçti. Kuveyt Üniversitesi’nin Fizik bölümünde öğrenim gören Meşal, okul yıllarından itibaren liderlik özelliğiyle ön plana çıktı. Üniversiteyi bitirdikten sonra bir dönem Fizik öğretmenliği yaptı. 1990’da ailesi ile birlikte Amman’a geçti. Hamas’ın kurucuları arasında da yer aldı. 1996’da hareketin siyasi birim başkanlığına getirildi.

İSMAİL HANİYE KİMDİR?

1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer aldı. Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. 19 Şubat'ta, ABD ve İsrail'in karşı çıkmalarına rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı. Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını atlattı.