Hamas'ın Yalanlaması Üzerine...

Hamas'ın Yalanlaması Üzerine...

Ortadoğu’daki son gelişmelerle birlikte tekrar eski seyrine dönüş sinyalleri veren Hamas-İran ilişkilerine dair Hamas’ın resmi yayın organı Filistin Enformasyon Merkezi’nde yayımlanan bir haber kafa karışıklığına neden oldu.

Ortadoğu’daki son gelişmelerle birlikte tekrar eski seyrine dönüş sinyalleri veren Hamas-İran ilişkilerine dair Hamas’ın resmi yayın organı Filistin Enformasyon Merkezi’nde yayımlanan bir haber kafa karışıklığına neden oldu.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin Türkçe sayfasında “Hamas'ın İran'la Derin İlişkiler İçinde Olduğu İddiasına Hamas'tan Yalanlama” başlığıyla verilen haberde Hamas liderlerinden Cemal İsa’nın “Basında yer alan haberler hiçbir şekilde doğru değildir. Yazılanların hepsi hayal ürünüdür” ifadelerine yer verildi.

Ancak haberin Arapça orjinaline bakıldığında, Türkçe’ye haberin bir kısmı çevrildiği için söz konusu açıklamanın mahiyetinin tam anlaşılamadığı görülüyor.  

Aşağıda tam metin tercümesini verdiğimiz habere göre, Cemal İsa’nın söz konusu açıklamayı "The Christian Science Monitor” gazetesinde 26 Ocak tarihinde yayımlanan bir haberde “Ebu Hamza” ismiyle Hamas adına konuştuğunu iddia eden “meçhul biri”nin açıklamalarını ve Sada El-Beled Gazetesi ve “Beirut Observer” internet sitesi gibi kaynaklarda yayımlanan “Meşal’in Türkiye ziyaretinde İran’la gizli ilişkileri ifşa ettiği” yönündeki iddiaları yalanlamak için yaptığı görülüyor.

“Ebu Hamza” künyeli Hamas lideri olduğu iddia edilen şahsın Christian Science Monitor gazetesine verdiği demeçte “Katar’ın dış baskılar sonucu Hamas’la ilgili politika değişikliğine gittiğini ve hareketin artık ne siyasi ne maddi ne de lojistik olarak Katar’da kalamayacağını” söylediğini hesaba katarsak; Cemal İsa’nın yalanladığı hususun “Hamas’ın İran’la ilişkilerinden” ziyade, “Hamas’ın İran’ı önceleyerek, kendilerine destek veren Arap ve İslam âlemindeki ülkeleri geri planda tuttuğu” yönündeki algıyı yalanladığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır.  

Öte yandan Cemal İsa’nın yalanladığı “Meşal’in Türkiye ziyaretinde sırasında Türkiyeli yetkililere, Hamas’ın İran’la olan derin ve gizli ilişkilerinden bahsettiği” yönündeki iddiaların hem siyaset kuralları hem de uluslararası ilişkiler açısından gayri mantıki olduğu da açıktır. Zira, Hamas'ın İran kadar Türkiye'yi de bir müttefik olarak önemsediği bilinirken, Meşal'in Türk yetkililere böyle bir açıklama yapmasının nasıl bir izahı olabilir?

Yine Hamas liderlerinden Mahmud Zahar’ın bugün el-Menar Televizyonu’na verdiği demeçte İran’dan Filistin’e yaptığı maddi ve silah yardımını arttırmasını talep etmesi de bu haberdeki söz konusu yalanlamanın “Hamas-İran ilişkileri”ne dönük olmadığının kanıtıdır.

İşte o haberin tam metin tercümesi:

İslami Direniş Hareketi Hamas, bazı basın kaynaklarında yer alan, Hamas Hareketi Siyasi Büro Şefi Halid Meşal’in Türkiye’ye yaptığı son ziyarette Türk yetkililerle yaptığı görüşmede İran İslam Cumhuriyeti’yle derin ve gizli ilişkiler içerisinde olduklarını söylediği yönündeki iddiaları yalanladı. Hareket, Arap ve İslam dünyasında Filistin davasına destek veren herkesle ilişkilerinin derinliğinin de bu doğrultuda(aynı ölçüde) olduğunu ifade etti.

Hamas Hareketi yöneticilerinden Cemal İsa tarafından Cuma günü yapılan ve Filistin Enformasyon Merkezi’ne ulaşan basın açıklamasında, “Basında yer alan haberler hiçbir şekilde doğru değildir. Yazılanların hepsi hayal ürünüdür” denildi.

Cemal İsa sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu türden haber ve analizler özellikle Hamas Hareketi’ne karşı olan ve hareketin İslam ve Arap dünyasıyla ilişkilerini bozmaya çalışan medya kuruluşları tarafından yapılıyor. Nitekim bu iddialar halkımızın kararlı duruşu ve direniş sebebiyle maruz bırakıldığı ambargoyla eş zamanlı olarak ortaya atılıyor.”

Cemal İsa, Hamas Hareketi’nin Filistin halkına destek veren, Filistin davasına yardım eden Arap ve İslam ülkeleriyle ilişkilerini güçlendirmekten asla geri durmayacağını vurguladı.

Bu anlamda “The Christian Science Monitor” gazetesinin Hamas Hareketi’nde yetkili olduğunu iddia ettiği “Ebu Hamza” adındaki bir kişinin dilinden aktardığı haberle ilgili olarak Cemal İsa, “Gazetenin bilinmeyen bir şahıs ve meçhul bir isim üzerinden aktardığı haber hiçbir temele dayanmıyor. Nitekim açıklama yayınlanmadan önce hareketin tanınan kaynakları tarafından açıklamanın teyit edilmemiş olması da haberin sıhhatine şüphe düşürüyor” dedi.

Cemal İsa sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca Halid Meşal’in Doha’yı terk ettiği yönündeki haberlerin hiçbir sıhhatinin olmadığını ifade etmeliyiz. Bilinen bazı basın organlarının, hareket tarafından ve Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından bu yöndeki haberlerin ısrarla yalanlanmasına rağmen bu türden haberleri yayma noktasında ısrarcı olmalarını da hayretle karşılıyoruz.”

Diğer yandan Sada El-Beled gazetesi (Al-Beled TV) ve “Beirut Observer” internet sitesinde yer alan iddialarda Ankara’ya yapılan son ziyarette Halid Meşal ve Türk yetkililer arasında Tahran ve Hamas arasındaki gizli işbirliğinden söz edildiğine yer verilmişti.

Sitede yer alan habere göre Meşal, harekete maddi destek veren tarafların büyük bir kısmının kapılarını kapatmasının ardından hareketin karşı karşıya kaldığı maddi sıkıntının onları İran ve Hizbullah’la ilişkileri güçlendirmeye götürdüğünü ifade etmişti.”

İslami Analiz