Hamas'ın tebrik ettiği o saldırıya Türkiye'den kınama

Hamas'ın tebrik ettiği o saldırıya Türkiye'den kınama

Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs’teki sinagog saldırısını kınadı. Bakan, “hangi dine mensup olursa olsun kutsal mekanlara y

Ankara’ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs’teki sinagog saldırısını kınadı. Bakan, “hangi dine mensup olursa olsun kutsal mekanlara yapılan her türlü saldırıyı kınıyoruz” ifadelerini kullandı, İsrail’in saldırılarını da kınadıklarını hatırlattı:
“Bu yapılanın doğru olmadığını düşünüyoruz. Mescid-i Aksa’ya İsrail askerlerinin yaptığı saldırıyı kınamıştık. Burada bir sarmal içindeyiz. İsrail’in hem Gazze’ye yönelik hem kutsal mekanlara yönelik sorumsuz tutumu devam ediyor. Sinagoga yapılan saldırının hiçbir mazereti yoktur. Kutsal mekanlara yapılan saldırıları hangi dine ait olursa olsun kınıyoruz.”
Finlandiya Dışişleri Bakanı da gelişmelerden hem bölge ülkelerinin hem dünyanın endişe duyduğunu söyledi:
“Saldırıyı kınıyoruz. Çözüme herhangi bir şekilde yaklaşmıyoruz, bu da şiddetin önüne geçilmesini engelliyor. Gerçek bir barış sürecine dönmek her şeyden önemli.”

‘Rejimle Daiş arasında çok büyük fark yok’
Çavuşoğlu, Suriye’de süren iç savaşa da değindi:
“Hem rejimle hem Daiş (IŞİD) ile savaşan tek unsur ılımlı muhalefet Özgür Suriye Ordusu’dur. Her ikisiyle de mücadele ettiği için zor şartlarda sürdürmekte, istenilen başarıyı elde edememektedir. Koalisyonun hava saldırılarından dolayı Daiş’in geri çekildiği yerleri rejim dolduruyor. Rejimle Daiş arasında çok büyük fark yok, ikisi de sivil insanları öldürüyor. Burada koalisyonun da desteklediği ÖSO’nun zayıflaması demek, bir taraftan durdurulamayan Daiş’in diğer taraftan rejimin ilerlemesi demektir. Suriye’yi daha da istikrarsızlaştıracak demektir.”
Finlandiyalı Bakan Tuomioja, toplantıda Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliğini desteklediklerini, ancak bunun kolay olmadığını ve sürecin iki tarafın da istediği şekilde ilerlemediğini söyledi. “Artık bazı başlıklar açılmalı” dedi.