Hamas'ın Kırmızı Çizgisi

Hamas'ın Kırmızı Çizgisi

Hamas'a göre işgalci rejim İsrail'in Filistin seçimlerine müdahale etmesi veya engellemesi mümkün değil.

Filistin İslami Direniş Hareketi/Hamas, işgalci rejim İsrail'in Mayıs ayında yapılacak Filistin seçimlerine müdahale etmesini engelleyecek araçlara sahip olduğunu açıkladı.
 
Hamas Siyasi Büro Başkanı Tahir en-Nunu’nun el-Aksa televizyon kanalında yayınlanan açıklamasına göre:
 
"Hamas, işgalci İsrail’i Filistin seçimlerine müdahale etmesini engelleyebilir. Hareketin buna olanak sağlayacak alternatifleri ve araçları var. İsrail bunu çok daha iyi biliyor.”
 
Nunu yaptığı açıklamada; “Hamas'ın zaferinin kendisine olan güvenini artıracağını düşündüğü için İsrail'in yaklaşan seçimlerden endişe duyduğunu” ifade etti.
 
Nun; "İşgalin seçimleri ve sonuçlarını kazanamayacak şekilde şekillendirmeye çalıştığını kesin olarak biliyoruz” dedi.
 
Hamas’ın Siyonist rejim İsrail'in seçimlere müdahale etmesini önlemek için hangi araçları kullanacağını belirtmeyen Nunu, aynı zamanda İsrail'in de seçimlere hangi yöntemlerle müdahale edeceğini de açıklamadı. Ancak Hareket, işgalci rejim İsrail'i Batı Şeria'da Hamas liderleri ve aktivistlerini tutuklamalar yoluyla seçime müdahale etmekle suçladı.
 
Siyonist rejim İsrail'in Kudüs'te seçim yapılmasını ve Kudüslülerin seçime katılmasını engellemeye çalışması, Filistinlilere göre İsrail'in başka bir müdahale yöntemi olarak değerlendiriliyor.
 
Filistinli gruplar yasama seçimleri yarışmasına hazırlanılıyor
 
Filistinli gruplar tarafından seçimlerin son anda iptal edileceğine dair mevcut endişe sürerken, 16 yıldan sonra ilk kez bu yıl yapılacak olan yasama ile ilgili seçimlere de hazırlıklar devam ediyor.
 
Filistinliler, Gazze'deki gaz kuyuları ve siyasi tutuklular konusundaki tartışmalarının ardından Fetih ve Hamas arasında büyüyen anlaşmazlıkların seçimlere zarar vereceğinden endişe ediyor. Ancak iki hareket de dün yaptıkları açıklamalarda, seçim sürecinin hiçbir koşulda durdurulamayacağını yineledi.
 
Fetih Hareketi yaptığı açıklamada, seçimleri "zorunlu bir geçiş ve bölünmeyi sona erdirmek, özgürlük ve bağımsızlığa kavuşmak için stratejik bir adım" olarak değerlendirerek, seçim sürecinin önündeki tüm engelleri aşmaya kararlı olduğunu vurguladı.
 
Fetih Hareketi Sözcüsü ve Devrim Konseyi üyesi Usame el-Kavasmi, "yaklaşan seçimlerin Filistin kurumları, yasama durumu ve denetim düzeyi üzerinde iç etkiye sahip olduğunu, tek yönetim ve tek kurum için parçalanmaları ve bölünmeyi sona erdirerek birliğin sağlanması açısından siyasi boyutlara sahip olduğunu” ifade etti. Ayrıca, bölgesel ve uluslararası düzeyde önemli siyasi etkileri olduğunu da belirtti. 
 
Hamas Siyasi Büro Başkanı Tahir en-Nunu ise açıklamasında, "Hamas'ın geriye adım atma düşüncesi olmadığını ve Hamas'ın Filistin siyasi sisteminin yeniden düzenleneceği demokratik sürecin bir parçası olacağını" vurguladı.
 
 “Hamas’ın seçim sürecine katılım şeklini partizan çıkarlarına göre değil, ulusal sabiteler temelinde ulusal fikir birliğine ulaşmak için bir bütün olarak Filistin'in çıkarına göre belirleyeceğini” belirten Nunu açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: 
 
"Şu anda Filistinli gruplarla bireysel, katılımcı veya rızaya dayalı katılım biçimi hakkında bir diyalog halindeyiz. Bu konular ve hareketin belirlediği çıkarlar diyaloglar yoluyla ele alınıyor.”
 
Seçim sürecinde hukuki boyutun önemli ve gerekli olduğunu belirten Nunu, bağımsız yargıçlardan oluşan bir seçim mahkemesinin kurulmasına karar verildiğini, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki seçim davalarından sorumlu tek yetkilinin de bu olacağını belirtti.
 
Şarkul Avsat’ın verdiği habere göre; İsmail Heniyye'nin basın danışmanı da olan Tahir en-Nunu, Hamas’ın Filistinlilerin birliğini sağlamanın önündeki engelleri aşmak için hiçbir çabadan kaçınmadığını vurguladı. Hareketin, Filistin ulusal sistemini yeniden inşa edecek ulusal ve demokratik sürecin bir parçası olduğunu belirtti.(İsrail Post)