"Hamas'ın İran İle İlişkileri Sağlam ve Güçlü Bir Temel Üzerinedir"

"Hamas'ın İran İle İlişkileri Sağlam ve Güçlü Bir Temel Üzerinedir"

İsmail Heniye, İran ile ilişkilerinin eski ve sağlam olduğunu belirterek, Hamas'ın hiçbir Arap veya İslam ülkesine karşı olmadığını söyledi

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniye, Hamas'ın İran ile ilişkilerinin eskiye dayandığını ve sağlam olduğunu belirterek, "Hamas, hiçbir Arap veya İslam ülkesine karşı değildir" dedi.

Hamas'a ait El-Aksa televizyonuna konuşan Heniye, Hamas'ın Tahran ile ilişkilerinin Filistin davası ve bölgeye bakışıyla ilgisinin bulunmadığını dile getirerek, "İran ile ilişkilerimiz eski ve sağlamdır. Hamas, hiçbir Arap veya İslam ülkesine karşı değildir. Bizim stratejik derinliğe ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

Heniye, "Hamas, Filistin halkının hakkını desteklediği sürece tüm Arap ve İslam ülkeleri ile açık ilişkiler içinde olmaya önem veriyor" ifadesini kullandı.

Mısır ile Katar arasında varılan uzlaşıya da değinen Heniye, şöyle konuştu:

"Biz, Arapların birbirleri arasında uzlaşmasından ve ilişkilerde gerilimin azaltılmasından yanayız. Katar'ın başkalarıyla uzlaşısının, Filistin davasını desteklemesini ve Filistin halkını kucaklamasını etkilemediğini hissediyoruz. Mısır ile Katar arasındaki uzlaşıyı destekliyoruz. Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, hala Katar'da ve kendisinden ülkede kalması, siyasi ve enformasyon çalışmaları ile ilgili hiçbir şey talep edilmedi. Bu da Hamas ile Katar ilişkilerinin sabit olduğuna, Arapların kendi aralarında uzlaşmalarının Filistin halkına hizmet ettiğine ve direnişi güçlendirdiğine işaret ediyor."

Hamas ile Mısır arasındaki ilişkilerin, Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin görevinden uzaklaştırılmasının ardından gerilediğini aktaran Heniye, Hamas ile Mısır arasında zaman zaman Mısır istihbaratı aracılığıyla iletişim kurulduğuna işaret etti.

Heniye, Mısır'ın Filistin ve özellikle de Gazze Şeridi için öneminden dolayı Mısır ile ilişkelierin normal seviyede kalmasını önemsediklerini bildirdi.

Heniye, bazı basın kuruluşları tarafından Hamas'a karşı yürütülen kara propagandanın Mısır halkının vicdanını ve Mısır'ın Filistin davasına gerçek tutumunu yansıtmadığını söyledi.

Mısır'ın Gazze Şeridi sınırındaki güvenlik uygulamalarına da değinen Heniye, "Eğer Mısır yetkililerinin güvenlik uygulamaları kendi güvenliklerini ilgilendiriyorsa bu kendilerine ait bir konu. Bizim için önemli olan, bu uygulamaların Gazze'deki Filistin halkının sıkıntılarını daha da artırmamasıdır" dedi.

Mısır'dan, Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı olan Refah Sınır Kapısı'nı sürekli açık tutmasını talep eden Heniye, Filistin halkının gerçek sıkıntısına neden olduğu için kapının kapalı tutulmasına devam edilmesini reddettiklerini vurguladı.

Heniye, Mısır'dan İsrail'e ateşkes anlaşmasının gereğini yerine getirmesi için baskı yapmasını da isteyerek, Gazze'de Filistinlilerin hakkı olan havaalanı ve liman bulunmasının zorunlu olduğunu kaydetti.

Filistin ulusal uzlaşısının tehlikeli bir dönemeçten geçtiğini de dile getiren Heniye, direnişi ve ulusal sabitleri korumak için Filistinli taraflara ortak ulusal programa dayalı yeni ulusal strateji kurmaları çağrısında bulundu ve Hamas'ın, uzlaşının ortaklık üzerine kurulu olmasına ve hiçbir tarafın dışlanmaması gerektiğine inandığını aktardı.

Uzlaşının sekteye uğramasından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı sorumlu tutan Heniye, "Abbas'ın dar ve özel hesaplardan uzak hareket ederek, davamızın geniş ufkuna ve ulusal mutabakatın gereksinimlerine bakması gerekir" yorumunu yaptı.

Heniye, ulusal uzlaşı hükümeti konusunda ise hükümeti yükümlülüklerini yerine getirmemekle suçlayarak, "Hükümetten beklenen üç önemli görev var. Bunlar, ambargoyu bitirmek, Gazze'nin inşası ile Filistin müesseselerini Filistin yönetimi kapsamında birleştirmek. Genel, başkanlık ve ulusal meclis seçimlerine hazırlık yapmak" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA