Hamas'ın halk desteği arttı

Hamas'ın halk desteği arttı

İsrail'in saldırılarının ardından, Hamas'ın halk desteğini arttırması, uzmanlar tarafından, "İsrail saldırılarına karşı gösterilen yüksek askeri performans" olduğu şeklinde yorumlandı.

Filistin Siyaset ve Toplum Araştırmaları Merkezi'nin yaptığı son ankette, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından, Hamas'ın halk desteğini arttırdığını ortaya koymasının nedeni, yazarlar ve uzmanlar tarafından, "İsrail saldırılarına karşı gösterilen yüksek askeri performans" olduğu şeklinde yorumlandı.

Anketten, seçim olması halinde, halkın yüze 61'inin Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'ye oy vereceği sonucu çıktı.

AA muhabirine konuşan Ramallah merkezli El-Yevm gazetesi yazarı Hani Habib, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği son saldırıların ardından, Hamas'a olan halk desteğinin artmasının, "gösterdiği yüksek askeri performans" nedeniyle çok doğal olduğunu söyledi.

Komuoyu yoklamalarının belirli bir dönem içinde geçerli olduğunu, sonrasındaki gelişmelere göre değişebileceğini dile getiren Habib, Hamas Hareketi'nin halk desteğini koruyabilmesi için, "yeniden imar ve siyaset savaşını" kazanması gerektiğini ifade etti.

Filistinli Gazeteci-Yazar Dalal Okel, direniş örgütlerinin savaştaki başarısının, ülke içinde ve Arap ülkeleri nezdinde karizmasını arttırdığını belirtti.

Hamas Hareketi'nin birlik ve uzlaşının peşinden giderek, halk ve siyasi hareketlerle kaynaşması gerektiğini kaydeden Okel, şöyle devam etti:

"Halkın düşüncesi zaman içinde değişir. Savaş geride çok büyük bir yara bıraktı. Hamas, Fetih ve diğer grupların gelecek faaliyetleri, alacakları halk desteğini belirleyecek. Direniş örgütlerinin askeri, istihbari başarısı halka gurur kaynağı oldu. Hamas'ın omuzundaki savaş öncesinde yüzleştiği eleştiri yükünü hafifletti." 

Gazze'deki İslam Üniversitesi siyasi bilimler bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hani el-Besbus, Hamas Hareketi'nin siyaseti bırakarak, direnişe yönelmesinin büyük halk desteği almasında önemli bir etken olduğuna değindi.

"İsrail, Hamas'a yönelik eleştirilerin artacağını zannediyordu"

 Besbus, "İsrail, halkın Hamas'a yönelik eleştirilerini arttıracağını zannediyordu. Beklenenin aksine, Hamas'a yönelik halk desteği arttı. Bu destek, Hareketin İsrail saldırılarına karşılık yüksek askeri performans göstermesi nedeniyle kazanıldı" diye konuştu.

Siyaset Bilimci Besbus, Hamas Hareketi'nin direnişin yanında, insani yardım ve sosyal çalışmalara da odaklanması halinde, halk desteğini koruyacağını ve bunun giderek artacağını söyledi.

Filistin Politika ve Eğilim Araştırma Merkezi tarafından bin kişi üzerine uygulanan ve sonuçları Salı günü yayınlanan ankete göre, Hamas, Batı Şeria'da halk desteğini arttırdı. Bir seçim olması halinde halkın yüze 61'i  Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'ye oy vereceğini belirtti.

Ankete göre, muhtemel bir seçimde Filistin'in mevcut Devlet Başkanı Mahmut Abbas ise oyların ancak yüzde 32'sini alacak. Gazze'de Heniyye'ye oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 53, Batı Şeria'da yüzde 66 olurken, Abbas için ise bu durum Gazze'de yüzde 43, Batı Şeria'da yüzde 25 oldu.

Araştırma sonuçlarına göre, milletvekili seçimi olması halinde katılım oranı yüzde 78 olacak ve Hamas, oyların yüzde 46'sını alacak. Buna karşılık Fetih'in oy oranı ise yüzde 31'de kalacak. Anket sonuçları, yüzde 17 oranında bir kararsız seçmen olduğunu ortaya koyarken, Hamas ve Fetih dışındaki partilere oy vereceğini söyleyen Filistinlerin oranı ise yüzde 7. 

Öte yandan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Filistinlilerin yüzde 79'u, Hamas'ın savaşı kazandığı ve Gazze’deki krizden İsrail'in sorumlu olduğu görüşünde.

Aynı firma tarafından iki ay önce yapılan başka bir kamuoyu araştırmasında Hamas'ın oyları yüzde 32, Fetih'in ise yüzde 42 olarak çıkmıştı.

Filistin'de, Hamas ve Fetih arasında 23 Nisan'da varılan milli mutabakat çerçevesinde 2 Haziran’da Rami el-Hamdallah başbakanlığında uzlaşı hükümeti kurulmuştu. Ancak hükümet, bu süreçte İsrail saldırılarına maruz kalan Gazze'deki sorumluluğunu henüz fiili olarak üstlenmemişti.