Hamas'ın beyannamesi – 2

6- Biz Obama'nın Hamas karşısındaki söylemini takdir ediyoruz. Bu, şartsız, doğrudan diyalog yolunda atılmış ilk adımdır ve biz bunu memnuniyetle karşılıyoruz.

Hamas ve Filistin direniş güçleriyle ilişkinin, şartlar dayatarak değil, Filistin halkı ve onun demokratik seçimine saygı esası üzerinde kurulması gerekir. Şart dayatmak, özgür halkların kabul edemeyeceği üzücü bir durumdur. Bu şartlar daha önce denendi ve bizden başkalarına dayatıldı. Şartlar kabul edildi ama sorun çözülmedi. Filistin davasında ilerleme olmadı hatta halkın acıları daha da arttı, işgal ve saldırılar devam etti, yerleşim faaliyetleri ikiye katlandı ve işgal hapishanelerindeki tutukluların sayısı arttı.

Üstelik bu şartların da sonu yok. Filistinli müzakereciden her bir şartı kabulünün ardından başka şartları kabul etmesi isteniyor. Örneğin İsrail'i tanıma şartının ardından Filistinlilere getirilen şart, "İsrail'in Yahudiliği"ni ve Kudüs'ün onun ebedi başkenti olduğunu tanımaları, dönüş hakkından taviz vermeleri, yerleşim birimlerinin olduğu gibi kalması, direnişi bırakmaları hatta bizzat kendilerinin direnişe baskı uygulaması, onu silahsızlandırması ve takibe alması oldu.

Burada çok önemli bir durumu vurgulamak istiyorum, bu herkesin iyice anlaması gereken bir mesajdır: Hamas'ın öncelediği şey; başkalarının, Hamas'ı değil, halkımızın egemenlik hakkını tanımalarıdır. Dava hareketten önce gelir, vatanın menfaati de bütün menfaatlerin üstündedir. Hiçbir liderin, kendinin tanınmasının bedeli olarak, bu haklardan ve ulusal çıkarlardan vazgeçme yetkisi yoktur.

7- Filistin Özerk Yönetimi ve Arap ılımlılığının karşısında İsrail ılımlı davranmıyor, aksine, Liberman gibi çete adamlarını yönetime getirecek ve Yaser Arafat'ı da Şaron eliyle kuşatmaya alacak ve öldürecek kadar radikalleşiyor". Daha fazla acziyet göstermek ve sonu gelmeyen tavizler vermenin sonucu daha fazla aşağılanma, hakkımızın yenmesi ve düşmanımıza bize daha fazla baskı uygulaması ve radikalleşmesine sebep olacak zayıflık mesajı vermek olacaktır.

8- Bu bağlamda Filistin uzlaşmasının ve parçalanmışlığın sonlandırılmasının önemi ortaya çıkmaktadır.

Filistin uzlaşmasının önemi, bazılarının düşündüğü gibi barış süreci ve Filistin İsrail müzakerelerinin yeniden başlaması için gerekli olduğundan değil, parçalanmışlığı sonlandırmak, onun etkilerini tedavi etmek, Filistin safını birleştirmek, toplumsal dokuya yeniden yakınlığı getirmek, işgale ve onun radikal liderlerine, topraklarımız, mukaddesatımız ve haklarımız için oluşturdukları tehlikeye karşı koymak amacıyla, iç ulusal cepheyi desteklemek için gerekli oluşundan kaynaklanıyor.

Burada hareketin kararının, kardeş ülke Mısır'ın gözetiminde Filistin diyalogu kanalıyla ve bu hedefi gerçekleştirmede Arap ve İslam âleminin sarf ettiği bütün çabalara destek olarak iç parçalanmışlığı sonlandırmak ve ulusal menfaati gerçekleştirmek için hızlı bir hareket olduğunu vurguluyoruz. Bu bağlamda harekete ait bir heyet 2 gün sonra uzlaşmanın önündeki engelleri kaldırma amacıyla Fetih'teki kardeşlerimizle diyaloga başlamak için Kahire'ye gidecek.

Gerçek Filistin menfaatinin en önemli koşulu, dış müdahale ve şartların uzaklaştırılması ve Gazze ile Batı Şeria'da eşit derecede uygulanacak tam bir paket olarak diyalog dosyalarının tamamlanmasıdır.

9- Burada halkımız için çok acı verici ulusal bir dosya var. Bu işgal hapishanelerinde sayıları 12 bine ulaşan mahkumların dosyasıdır. Bu mahkumların 400'ü çocuktur, onların ve de dünyanın en küçük mahkumu 15 aylık olan Yusuf Azzak da annesi Fatma ile birlikte işgal hapishanesindedir. 75 kadar bayan mahkumun da bazıları müebbet hapis cezasına çarptırılmıştır. Bunlara ek olarak yüzlerce tanınmış ve parlak şahsiyet de bu hapishanelerdedir.

Biz hâlâ bu kişilerin serbest bırakılması için her türlü yolu deniyoruz. Halkımızı memnun edecek esir takası anlaşmasına varmak için dolaylı görüşmelerde bulunduk. Ama İsrail'in dik kafalılığı bütün bu çabaları sonuçsuz bıraktı. Biz hâlâ bu anlaşmanın yapılması için hazır bekliyoruz. Netanyahu'nun Shalit'i geri alabilmesi için tek alternatifi ciddi bir takas anlaşmasıdır. Radikalliğin sonucu ise -Olmert gibi- başarısızlık olur.

Filistin direnişinin seçeneklerinin esirlerin özgürlüklerine kavuşmalarına açık olduğunu vurguluyoruz.

10- Son olarak; kanayan yaramıza, acılarımıza ve güç dengelerinin düşmanımızın lehine bozulmasına rağmen bugün İsrail ne halkımızı ne ümmetimizi yenebilir. İsrail Gazze'ye düzenlediği Nazi savaşında direniş ve halkın efsanevi mücadelesi sonucu başarısız oldu. Daha önce de Lübnan'da yenilmişti. Arap ve İslam âlemi halklarının hepsi direniş ve Filistin'in yanında yer alırken dünya kamuoyunda da İsrail karşıtlığı oluşmaya başladı.

Biz kendimize güvenip Allah'a tevekkül ederek daha fazla direniş ve mücadeleye, kitlesel harekete, Arap menfaatleri ve ulusal haklar çerçevesinde bilinçli siyasi mücadeleye çağırıyoruz. Bizi zafer anına, bağımsızlık, egemenlik hakkı ve mukaddesatımızı geri almadaki ulusal projemizi gerçekleştirme anına yaklaştıracak olan tek yol budur.

Aynı şekilde bütün Filistinli, Arap, İslami ve uluslararası kuruluşları, Gazze'deki ambargoyu kırmak için cesur girişimlere ve programlara başlamaya, Kudüs'ün ve onun mukaddesatının lehine harekete geçirmeye çağırıyoruz

Biz ortak düşmanımız Siyonistlere karşı tek bir hendekte halkımız ve onun direnen güçleriyle birlikte olacağız.

Filistin içinde ve dışında bulunan mücahit ve direnişçi Filistin halkına selam olsun.

Arap ve Müslüman topluluklara, bizimle direnişe ortak olan dünyanın özgür insanlarına, Arap, İslam ve uluslararası alanda devletler ve hükümetler olarak yanımızda yer alanlara selam olsun.

Yeni Şafak

Bu yazı toplam 3203 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar