Hamas'dan Cunta'ya Sert TEPKİ

Hamas'dan Cunta'ya Sert TEPKİ

Hamas sözcüsü Salah el-Berdevil, Mursi`yi 'Hamas ile işbirliği yaptığı' gerekçesiyle suçlamanın İsrail'in siyasetiyle örtüştüğünü söyledi.

Hamas, Mısır`da darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin kendileriyle "işbirliği" yaptığı iddiasıyla yargılanmasını kınadı. 

Hamas sözcülerinden Salah el-Berdevil, yaptığı açıklamada, konuya tepki göstererek, Hamas’ın, Mısır içişlerine karışma niyetinde olmadığını ifade etti. Mursi`nin kendileriyle işbirliği yapmak suçlamasıyla yargılanmasını kınayan Berdevil, "Bizim için önemli olan Mısır hükümetinin Filistin direnişini düşman görmesidir. Mısır hükümeti ve yargısı nasıl cüret eder de Filistin direnişini düşman görür?" ifadesini kullandı. 

Mursi`yi "Hamas ile işbirliği yaptığı" gerekçesiyle suçlamanın İsrail’in siyasetiyle örtüştüğünü savunan Berdevil, Mısır yargısını bu suçlamasından derhal vazgeçmeye çağırdı. 

Muhammed Mursi ile aralarında eski yardımcıları ile İhvan yöneticilerinin bulunduğu toplam 35 kişi, "Mısır devletinin çıkarlarına zarar vermek amacıyla Hamas hareketi, Lübnan`daki Hizbullah örgütü ve İran Devrim Muhafızları’yla suç amaçlı işbirliği" yapmakla suçlanıyor. İlk duruşması bugün başlayan mahkeme, 23 Şubat`a ertelendi. 

Davada, Mursi`nin yanı sıra dönemin Cumhurbaşkanlığı Divan Başkanı Muhammed Rifaa et-Tahtavi, Yardımcısı Esad eş-Şeyha, Cumhurbaşkanlığı Sekreteri Ahmed Abdulati, HAP Genel Başkanı Saad el-Katatni, Genel Başkan Yardımcısı İsam el-Aryan, Genel Sekreter Muhammed el-Beltaci, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ile yardımcıları Hayrat Şatır ve Mahmud İzzet ile 26 İhvan yetkilisi yargılanıyor.

Öte yandan İslami Direniş Hareketi (Hamas) sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Masrawi sitesinde yayınlanan ve adı verilmeyen güvenlik kaynaklarına dayandırılan, Mezariu'l-Aşir bölgesinde cesedi bulunan intihar bombacısının Filistinli ve Hamas lideri olduğunu iddia eden haberi yalanladı.