Hamas'dan Arap Ülkelerine İran Çağrısı

Hamas'dan Arap Ülkelerine İran Çağrısı

Hamas siyasi bürosu başkanı İsmail Haniye Körfez ülkeleri ile İran arasında stratejik görüşmeler yapılması çağrısında bulundu.

İsmail Haniye, yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Bölgenin siyasi coğrafyasının zorluk ve tehlikelerle yüzleşebilmesi için İran ile körfezdeki Arap ülkeleri ve bölgedeki taraflar arasında stratejik görüşmelerin yapılması gerektiğine inanıyorum."

İsmail Haniye, Basra Körfezi ülkeleri arasındaki mütabakat ile Katar kuşatmasının sona ermesini memnuniyetle karşılayarak, "Bölgedeki herhangi bir uzlaşma Filistin meselesinin çıkarına olacak ve bizi olumlu yönde etkileyecektir." dedi.

Daha önce, Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır, Basra Körfezi ihtilafını çözmek üzere nihai bir anlaşmaya varmak için çaba sarf edildiğini duyurmuştu.

İsmail Haniye ayrıca Suudi Arabistan'ı Hamas tutuklularını serbest bırakmaya çağırdı.

Hamas 7. Siyasi Konferansı'nda İsmail Haniye, "Suudi Arabistan Kralı'nı ve Suudi yetkilileri, tutuklu bulunan Filistinlileri Suudi hapishanelerinden serbest bırakmaya çağırıyoruz." dedi.

İsmail Haniye  şöyle devam etti: "Onlar, Hamas'la bağları olduğu için hapse atılmamalılar ve Hamas Hareketi hiçbir ülkenin içişlerine karışmadı."

Hamas 9 Eylül 2019'da, Suudi Arabistan'ın Hamas'ın resmi temsilcisi "Muhammed Hazeri ile oğlu Hani'yi Hamas'a sponsorluk yaptığı suçlamasıyla tutukladığını duyurdu.

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü de 6 Eylül 2019'da yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın 60 Filistinli'yi zorla sakladığını söyledi.

Suudi yetkililer, Suudi Arabistan'daki Filistinli tutuklular meselesine ilişkin tartışmanın başlamasından bu yana olay hakkında hiçbir açıklama ve yorum yapmadı. (Ajanslar)