Hamas: Suud Basınında Çıkan Haberler Tamamen Uydurma

Hamas: Suud Basınında Çıkan Haberler Tamamen Uydurma

Hamas dış ilişkiler sorumlusu Usame Hamdan, Suud basınında Salih el-Aruri ile ilgili çıkan ve hem Türkiye’yi hem İslami Cihad’ı hem de İran’ı hedefe koyan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

Hamas dış ilişkiler sorumlusu Usame Hamdan, Suud basınında Salih el-Aruri ile ilgili çıkan ve hem Türkiye’yi hem İslami Cihad’ı hem de İran’ı  hedefe koyan haberlerin doğru olmadığını açıkladı.

El-Meyadin haber kanalına konuşan Hamas dış ilişkiler sorumlusu Usame Hamdan, Hamas ile İran arasındaki ilişkilerin müspet manada gelişmesi ve doğru yolda ilerlemesinin bölgedeki bazı kesimleri rahatsız ettiğini dile getirerek “bu konu bazılarını kaygılandırıyor” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan tarafından finanse edilen ve Londra merkezli yayın yapan el-Şark’ul Evsat gazetesinde Çarşamba günü çıkan bir haberde Hamas’ın Türkiye’de ikamet eden liderlerinden Salih el-Aruri’nin, gazeteye bir demeç verdiği ve bu demeçte İran’ın Hamas’ı tıpkı İslami Cihad gibi emri altına almak istediğini söylediği ileri sürülmüştü. İddiaya göre Salih el-Aruri, İslami Cihad genel sekreteri Ramazan Abdullah Şallah’ın en son gerçekleştirdiği İran ziyaretinde İran’a resmen biat ettiğini söylemişti.

Hamas dış ilişkiler sorumlusu Usame Hamdan, Suud finansörlüğünde yayın yapan bu gazetede çıkan haberin hiçbir gerçeklik payının olmadığını ve haberin tamamen uydurma olduğunu açıkladı.

Söz konusu yalan haberde bir yandan İran ve İslami Cihad, kötülenirken bir yandan da Türkiye’nin “karşılıklı anlayış çerçevesinde yurt dışına çıkması uygun görüldü” dediği Hamas temsilcisi Salih el-Aruri’nin halen Türkiye’de olduğu iddiası satır arasında gündeme getirilmiş oldu. 

Usame Hamdan, Hamas’ın Filistin’in ve Filistinlilerin içişlerine hiç kimsenin olumsuz manada etki etmesine müsaade etmeyeceğini belirterek, “İran’ın Filistin davasına bakışı her daim, ayrılıkları bitirmek üzere olmuştur” dedi.

Öte yandan Usame Hamdan Türkiye’nin son süreçte Hamas ile el-Fetih arasında askıya alınan uzlaşı görüşmelerinin devamı için devreye girdiğini fakat Mahmut Abbas’ın Türkiye’de yapılması planlanan görüşmelere katılmayı ve heyet göndermeyi reddettiğini ifade etti. 

Hamas'ın resmi sitesinde Salih Aruri imzasıyla yayınlanan bir bilridide de Şark'ul Avsat gazetesinde çıkan haberlerin tamamen uydurma olduğu belirtildi. Aruri, gazetenin genel yayın yönetmenine yaptığı çağrıda Filistin direnişi, direnişin tarihçesi ve sembolleri hakkında uydurulan haberlere bir son verilmesi gerektiğini ifade etti.