Hamas, Mahmud Abbas'ı Yalanladı!

Hamas, Mahmud Abbas'ı Yalanladı!

Filistin İslami Direniş Hareketi-Hamas Sözcülerinden Sami Ebu Zuhri Filistin Yönetimi'ne çağrıda bulunarak, Gazze halkına karşı uyguladığı ayrımcı siyaseti bırakarak gerekli adımları atmasını istedi.

Filistin İslami Direniş Hareketi-Hamas, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın Hamas'ın seçimleri reddettiği yönündeki iddiasının asılsız olduğunu açıkladı.

Hamas Hareketi, Kahire Anlaşması'na uygun bir şekilde tüm seçimlerin yapılmasını istediklerini ifade etti.

Filistin Yönetimin Başkanı Mahmud Abbas, dün akşam yaptığı konuşmada, Hamas Hareketi'nin seçimlerin yapılmasını reddettiğini kendisine ilettiğini öne sürmüştü.

Rafah Kapısı'yla ilgili Filistinli grupların sunduğu öneri konusunda ise Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zuhri, uzlaşı hükümetini üzerine düşen görevi yerine getirmeye davet etti. Ebu Zuhri, Hamas'ın diğer gruplarla konuyu istişare etmesinin gayet doğal olduğunu belirterek, uzlaşı hükümetinin neden sadece para getiren kapıyla ilgilendiğini ve eğitim, sağlık ve benzeri konuları gündeme getirmediğini sordu.

Hamas sözcüsü, Abbas'ın "Mısır'ın Rafah Kapısı'nı kapatma hakkı var" açıklamasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirerek, açıklamanın kapının kapalı tutulmasına bahane ürettiğini söyledi. 

Hamas, geçici liderliğin toplanıp uzlaşıya varması şartıyla ulusal birlik hükümetini kurmaya hazır olduğunu belirtti. Bu konuda açıklama yapan Hamas sözcüsü Sami Ebu Zuhri, Filistin Yönetimi'ne çağrıda bulunarak, ulusal birlik hükümetinin kurulması çabalarının başarıya ulaşması için başta Gazze halkına karşı uyguladığı ayrımcı siyaseti bırakma dâhil gereken adımları atmasını istedi.

Ebu Zuhri, Filistin halkının verdiği bedellere yakışır siyasi kararlar almak gerektiğini hatırlatarak, bunun için de işgalciyle sürdürülen güvenlik işbirliğine son verilmesi gerekli açıklamasında bulundu.

2007 yılında başlayan bölünmeden sonra birçok kez uzlaşı için karar alınıp anlaşma sağlandıktan sonra Filistin Özerk Yönetimi'nin başında bulunan Mahmud Abbas'ın dışa bağımlı siyaseti ve Hamas hareketine karşı olan düşmanca tutumu nedeniyle somut adımlar atılamadı.

Uzmanlar, Hamas hareketinin bu konuda gösterdiği esneklik ve uzattığı dost ellerin hep havada kaldığını belirtiyor.

/Filistin Enformasyon Merkezi