Hamas Liderlerinin Gözünden İran Ziyareti

Hamas Liderlerinin Gözünden İran Ziyareti

Hamas liderlerinin gözünden İran ziyareti: Tarihi ilişkiler, Suriye, ortak dava Filistin...

Hamas’tan üst düzey bir heyet bir dizi temasta bulunmak için İran’a gitti. Hamas liderleri Arap medyasının çeşitli organlarına İran ziyareti hakkında değerlendirmelerde bulundular.

TARİHİ İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İSTİYORUZ

Hamas heyetine başkanlık eden Siyasi Büro Üyesi Muhammed Nasr “İran İslam Cumhuriyeti’ne gerçekleştirdiğimiz ziyaretin amacı İslam ümmetinin Filistin’in haklı davasına ve kahraman direnişine destek vermesini sağlamaktır” dedi.

Nasr, Filistin Enformasyon Merkezi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hareket İran’la tarihi ilişkilerini güçlendirmek istiyor. Bu anlamda bölgede yaşanan sorunları aşmak hedefiyle iki tarafın da hassas bir bilince sahip olması Filistin davasına ve İslam ümmetine hizmet edecektir.”

Nasr heyetin İranlı yetkililerle gerçekleştirdikleri görüşmede Kudüs’te ve Mescid-i Aksa’daki gelişmelere, bu sene Gazze’yi hedef alan saldırılara ve ambargoya değinildiğini ifade etti.

SURİYE YARASINI ONARACAĞIZ 

Muhammed Nasr’ın başkanlığını yaptığı, Mahir AbidCemal İsaUsame Hamdan ve Tahran’daki Hamas temsilcisi Halid El-Kaddumi’nin içerisinde bulunduğu heyetin Pazartesi günü İran’a yaptığı iki günlük resmi ziyaretle ilgili olarak Hamas liderlerinden Yahya Musa da Dunya El-Vatan’a konuştu:

“Hamas’ın İran’la olan ilişkileri köklüdür. Bu ilişkilerin temelinde Filistin davası ve bu davanın tüm Müslümanlar ve Araplar tarafından desteklenmesi gerektiği bilinci yatıyor. Bu anlamda yapılan bu görüşmenin Filistin halkının ve direnişinin çıkarlarını gözettiği göz önünde tutulmalıdır.

Bu ziyaretin planı aylar öncesinden yapılmıştı. Ziyaretin amacı Suriye krizinden etkilenen ilişkilerin yeniden tesisiydi. Bu anlamda ziyaretin hedefinin çeşitli mesajlar vermek olduğu düşünülmemeli, tek hedefinin ulusal maslahat olduğu bilinmelidir.

Bu ziyaretin ardından Hamas yönetimi ve İran yönetimi arasında resmi bir görüşmenin gerçekleşmesi mümkündür. Gayet de tabidir. Bu ziyaret yeni ziyaretlerin gerçekleşmesine kapı aralamıştır."

ORTAK DAVAMIZ FİLİSTİN

Konuyla ilgili olarak Hamas Hareketi’nin Lübnan’daki siyasi yetkililerinden Rafet Merra da “El-Arabi El-Cedid”e değerlendirmede bulundu. Ziyaretin iki tarafın da ilişkileri güçlendirme yönündeki girişimleri sonucunda gerçekleştiğini ifade eden Merra “Böyle bir ziyaretin Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal tarafından gerçekleştirilmesi zorunlu değildir” dedi.

Merra, “İki taraf arasındaki ilişkiler kesilmedi. Bilakis Beyrut’ta ya da Tahran’da görüşmeler sürdürüldü. Aynı şekilde İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Emir Abdüllehyan da Doha’da Meşal’i ziyaret etmişti” dedi.

Görüşmeler esnasında bölgeyle ilgili çeşitli konuların görüşüldüğünü belirten Merra, İsrail ve Amerika’nın bölgeye müdahalesinin gündeme alındığını söyledi.

Rafet Merra sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamas heyetinin İran’a yaptığı görüşme hareketin siyaset değiştirdiği ya da duruşundan, davasından vazgeçtiği, hata yapıp hatasından geri döndüğü ve özür dilediği anlamına gelmiyor. Hamas Hareketi’nin tavrı en başından beri bellidir. Biz yalnızca Filistin davasında ümmetin desteğini yanımızda görmek istiyoruz.

Elbette İran’la ilişkilerimizde bir gerilim yaşanmadığını iddia edemeyiz. Bu gerilim, temel olarak Arap dünyasında yaşanan hareketlenmelerle ilgili oldu. Ancak biz bu konularda ayrı olan düşüncelerimizi bertaraf edip ortak davamız olan Filistin mücadelesinin ve direnişin etrafında bir araya gelmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”

Ziyaret, İran’ın Hamas’a maddi desteğini sürdüreceği anlamına mı geliyor?” sorusuna cevaben “Biz ne kimseye bir şart sunarız, ne de birinin bize şartlarını dayatmasını kabulleniriz. Ancak iki tarafın anlaştığı mesele, temelde Filistin davası olmakla birlikte, bölgedeki mezhepçi yaklaşımları reddetmek, bu yaklaşımlarla mücadele etmek, bölgede yaşanan anlaşmazlıkların da şiddet yoluyla değil müzakere yoluyla çözülmesini sağlamaktır. Hamas şunu çok iyi bilmektedir ki, Arap ülkelerindeki çatışmalar Filistin davasını olumsuz yönde etkilemiştir ve etkileyecektir” dedi.

 

İslami Analiz