Hamas Liderlerinden Usame Hamdan Diyarbakır'da Konuştu

Hamas Liderlerinden Usame Hamdan Diyarbakır'da Konuştu

Bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen HAMAS'ın Dış İlişkiler Sorumlusu Usame Hamdan, hiçbir şekilde topraklarını israil'e vermeyeceklerini söyledi.

Diyarbakır'da çeşitli konferanslara katılıp, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaret ederek Kudüs davasının önemini anlatan Filistin İslami Direniş Hareketi'nin (HAMAS) Dış İlişkiler Sorumlusu Usame Hamdan, yeni siyaset belgelerindeki sınırlar tartışmasına açıklık getirdi.

1967 sınırları dâhilinde bir Filistin'in kurulabileceğine yönelik yayımladıkları yeni siyaset belgesiyle ilgili Hamdan, HAMAS'ın sınırlar konusunda siyonist rejim israil'le anlaşmasının söz konusu olmadığını vurguladı.

Filistin toprağının tamamının Filistinlilerin olduğunu belirten Hamdan, "Filistin, denizinden karasına kadar Filistinlilerin hakkıdır. israil'i bugüne kadar kabul etmedik, bundan sonra da kabul etmeyeceğiz. Direniş eksiksiz bir şekilde devam edecektir. Siyonizmi Gazze'den çıkaran direnişin ta kendisidir. Biz bu toprakların tamamının Filistin halkına ait olduğunu göstereceğiz. Maalesef içimizde de HAMAS'ın yenilgi hududu istediğini söyleyenler var. Sanki HAMAS bu belgeyi kabul ederek geride kalan toprakları terk edecek gibi bir anlayış var." dedi.

"HAMAS, hiçbir şekilde topraklarını israil'e vermeyecek"

Sınırlar hususunun HAMAS'ın anlaştığı bir konu olmadığını dile getiren Hamdan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu, içinde bulunduğumuz şartlar gereğidir. Biz onlara bir sınır belirtmemişiz. Bilakis, onlar bir tehlike içerisindedir. Sınırların ölçüsü bellidir. Sınırların ötesinde direniş vardır. Biz orada çizgiler dedik, sınırlar demedik. Onların çizdikleri çizgilerden bahsediyoruz, sınırlardan değil. Sınır deseydik kabul etmiş olurduk ancak biz çizgi dedik. Sınır dersek var olan bir devleti kabul etmiş oluruz ancak bu belgede açık bir şekilde ifade ettik ki HAMAS hiçbir şekilde israil'i kabul etmeyecek ve topraklarını da hiçbir şekilde israil'e vermeyecek."

Bütün Filistinlilerin HAMAS'ın direnişine destek vermesinin önemine değinen Hamdan, güçsüz olanların da ellerinden geldiği kadar yardım yapmalarını istediklerini ifade etti.

Filistin'deki seçimler hakkında Hamdan, kurulduğundan beri HAMAS'ın düzenli olarak her 4 senede bir gerek temsilcilerinin, gerekse şura meclis üyelerinin seçileceği kongre düzenlediğini söyleyerek, şura meclis üyelerinin de hareketin liderini seçeceğini söyledi. Hamdan, "Geçen seçimde Halid Meşal birkaç defa lider olduğu için aday olamadı. Onun yerine bir zamanlar öğrenci başkanlığını yürüten ve Şeyh Ahmet Yasin Büro Müdürü olan, Şeyh Ahmet Yasin ile Rantisi'nin şehadetinden sonra hareketin Gazze liderliğini üstlenen İsmail Heniyye aday oldu. Kendisi israil'in 2008-2012 ve 2014 saldırılarında hareketin Gazze lideriydi. Harekette saygıdeğer kişilerden biridir. Bunun bir sonucu olarak şura meclis seçimlerinden büyük bir galibiyet elde etti. Rabbim kendisine yardımcı olsun. Bu seçimlerde sadece hareket lideri değişmedi. Bilakis hareketin lider kadrosundan yüzde 40'ı değişti." şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge-İLKHA)

Hizmet sektörü güven endeksi arttı