Hamas lideri Meşal Güney Afrika'da

Hamas lideri Meşal Güney Afrika'da

Hamas yöneticisi Meşal, Güney Afrika'da ülkenin Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ile görüştü

Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal, Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Jacob Zuma ve iktidar partisinin Afrika Ulusal Kongresi (ANC) kurmaylarıyla Johannesburg’da bir araya geldi.

Meşal liderliğinde Hamas üst düzey yetkililerinden oluşan heyet ile Cumhurbaşkanı Zuma ve ANC yetkilileriyle yapılan görüşmelerde Filistin halkının kurtuluşu ve Filistin'in İsrail işgalinden bağımsızlığı konuşuldu.

Görüşme sonrasında ANC ile birlikte brifing veren Hamas lideri Meşal, Mescid-i Aksa’ya yönelik saldırıların durdurulması için İsrail'e uyarıda bulunarak, "Agresif saldırılar sadece Filistin’de değil bütün dünyada bir saatli bomba etkisine sahip. Tıpkı Güney Afrika’nın kendi ayrılıkçı rejimine yaptığı gibi, İsrail Apartheid rejimini yenmek için bir işbirliğini öngören niyet mektubunu imzaladık" dedi.

"Güney Afrika’da olmanın oldukça ilham verici olduğunu ve mücadeleyi sürdürme azmi verdiğini" söyleyen Meşal, "Filistin'deki tüm politik taraflarla İsrail işgaline karşı uzlaşmaya hazırız. Dünyadaki tüm dostlarımıza, özgürlüğümüzü kazanıncaya kadar İsrail’i yalnız bırakmaları ve boykot etmelerini talep ediyoruz” diye konuştu.

ANC kurmaylarına, İsrail’in artan baskıları neticesinde Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girmede zorluk yaşadıklarını anlattıklarını aktaran Meşal, "Tüm dostlarımıza İsrail’i savaş suçundan yargılamaları çağrısında bulunuyorum. İhlaller sırasında ekim ayında 46 Filistinli şehit edildi ve bin 852 kişi de yaralandı. Dolayısıyla İsrail güçleri, her gün insan hakları ihlallerini yapıyor" ifadelerini kullandı.

Afrika Ulusal Kongresi adına konuşan genel sekreter Gwede Mantashe, partisinin Hamas ve Filistin’deki diğer siyasi hareketlerle uzun erimli ilişkiler kurmaya kararlı olduğunu söyleyerek, "Filistin’deki tüm grupların birlikte hareket ettiğinden emin olmak için çalışacağız" dedi.

Hamas’ın, Güney Afrika Hükümeti değil ANC tarafından davet edildiğinin altını çizen Mantashe, Apartheid ırkçılığına karşı deneyimleri paylaşmaya hazır olduklarına dikkati çekti.

İSRAİL ZİYARETİ HAZMEDEMEDİ

İsrail, Hamas Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal başkanlığındaki üst düzey Hamas yetkililerinin Güney Afrika Cumhuriyeti'ne düzenlediği ziyarete tepki gösterdi. 

İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Emanue Nahson yaptığı yazılı açıklamada, "Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçi Yardımcısını bakanlığımıza çağırarak protestomuzu en güçlü şekilde ilettik. Medeni dünya tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas'ın davet edilmesinin terörü cesaretlendirdiğine ve bu terör örgütüne meşruiyet kazandırdığına inanıyoruz. Güney Afrikalı yetkililere resmi olarak protestomuzu ileterek onlardan bu kararlarını gözden geçirmelerini isteyeceğiz" ifadelerini kullandı.