Hamas: İran İle İlişkilerimiz Sürüyor

Hamas: İran İle İlişkilerimiz Sürüyor

Mısri, Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin de aralarında bulunduğu 30 farklı Filistinli siyasi grubun katılımıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen Filistin Ulusal Konseyi hazırlık komitesi toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Mısri, Hamas, Fetih ve İslami Cihad Hareketi'nin de aralarında bulunduğu 30 farklı Filistinli siyasi grubun katılımıyla Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta gerçekleşen Filistin Ulusal Konseyi hazırlık komitesi toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

"Fetih ile uzlaşma konusunda yeni bir gelişme yok. Fetih içindeki kardeşlerimizin siyasi iradelerini ABD ve İsrail'in elinden alması gerekiyor." diyen Mısri, Filistin mutabakatını stratejik bir seçenek olarak gören Hamas'ın gruplar arasındaki ayrılığa son vermek için geçmişte ve bugün elinden geleni yaptığını belirtti.

Mısri, "Yeni diyaloglardan ziyade, ulusal irade, iyi niyet ve daha önce varılan ulusal mutabakatın hayata geçirilmesini sağlayacak mekanizmaları geliştireceğimiz bir Filistin ajandasına ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.

"Mısır'la ilişkiler onarım sürecinde"

Mısır'da demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından Hamas ile Kahire yönetimi arasında gerilen ilişkilere de değinen Mısri, "İki taraf arasındaki ilişkilerde yaşanan çalkantı istisnai bir durumdu. Şu aşamada, Mısır'la ilişkiler bir gelişim ve onarım sürecine girdi." diye konuştu.

Mısri bu safhaya nasıl gelindiği konusunda şunları söyledi:

"Mısır, Hamas hakkında uydurulan suçlamaların gerçeği yansıtmadığını, Mısır'ın içişlerine karışmadığımızı ve Mısır'da askeri ve siyasi rol oynamadığımızı anladı. Hamas, eskiden olduğu gibi Mısır'ın güvenlik ve istikrarını istemektedir ve sınırları koruyarak bunu fiilen de göstermiştir."

Mısırlı yetkililerle son dönemde temaslar olduğunu belirten Mısri, önümüzdeki günlerde Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Heniyye'nin başkanlığındaki Hamas heyetiyle Mısır arasında yeni görüşmeler yapılmasının beklendiğini dile getirdi. Hamas yöneticisi, beklenen görüşmede ikili ilişkiler, Mısır'ın Gazze konusunda oynaması beklenen rol, ulusal mutabakat ve Filistinli gruplar ile İsrail arasındaki gerginliğin sona erdirilmesi konusundaki ara bulucu konumunun ele alınacağını ifade etti.

Basında Mısır tarafının, Gazze ile ortak ticari bölge kurulmasına onay verdiği yönündeki haberlerin doğru olmadığını aktaran Mısri, Gazze'deki ablukayı hafifletecek ticari bölge kurulması konusunun beklenen görüşmede ele alınacağına işaret etti.

Rusya ve İran ile ilişkiler

Suriye'de Beşşar Esed'i destekleyen Rusya ile ilişkilerinin devam ettiğini ve harekete bağlı heyetlerin pek çok defa Rusya'yı ziyaret ettiğini vurgulayan Mısri, Hamas'ın tutumuyla ilgili şunları kaydetti:

"Biz kurtuluş mücadelesi verdiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Direnişimizi artırmak ve haklı davamıza destek bulabilmek için tüm taraflarla bir araya gelmemiz gerekiyor. Ayrıca biz çevremizle ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz."

Rusya Araştırma Enstitüsü'nden 4 Ocak'ta aldıkları davetin resmi bir davet olmadığını aktaran Mısri, Moskova'daki görüşmenin, ulusal birlik hanesine yazılabilecek olumlu sonuçlar doğurmasını umut ettiğini söyledi.

İran ile ilişkiler devam ediyor

Muşir el-Mısri, İran ile ilişkilerinin kopmadığına dikkati çekerken, hareketin gerek Arap gerek İslam ülkeleri bazında destek görmeye devam ettiğini ve bu ülkelerle ilişkileri iyileştirmeye çalıştığını aktardı.

Türkiye'nin Filistin'e desteği

Hamas yöneticisi Mısri, Türkiye'nin Filistin meselesine verdiği siyasi destekten de söz etti.

Türkiye'nin her zaman Filistin'in yanında olmasından memnuniyet duyduklarını belirten Mısri, "Türkiye, gerek Filistin meselesini destekleyen siyasi duruşu gerekse yardım kuruluşları aracılığıyla oynadığı rolle daima hadisenin merkezinde yer alıyor." ifadesini kullandı.

"Dahlan'la ittifak söz konusu değil"

Mısri, son olarak Hamas ile Fetih'ten ayrılan Muhammed Dahlan arasında yakınlaşma olduğu yönündeki söylentilere açıklık getirdi. Bu iddiaların doğru olmadığını vurgulayan Mısri, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hamas ile Dahlan hatta Hamas ile Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arasında bile bir ittifak söz konusu değil. Hamas, tüm ortaklarla, ittifak politikası gütmeden, Fetih içindeki rekabete taraf olmadan ve Filistin halkının menfaatini gözeterek ilişki kuruyor. Biz Fetih içinde birlik olması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca Hamas iç çekişmelerden beslenmiyor ve bunu kullanmıyor." (AA)