Hamas-İran Görüşmesinde Neler Konuşuldu ?

Hamas-İran Görüşmesinde Neler Konuşuldu ?

Medyada yazılıp çizilmeyenler: Hamas-İran görüşmesinde neler konuşuldu, olası İsrail savaşına hazırlık mı yapılıyor?

İslami Direniş Hareketi Hamas'ın üst düzey liderlerinden biri “İsrail'in Gazze Şeridi'ne kapsamlı bir saldırı gerçekleştirmesi durumunda İran İslam Cumhuriyeti'nin çatışmaya dâhil olacağını” ifşa etti.

Lübnan gazetesi al-Akhbar'ın bugün (Cumartesi) yazdığına göre yetkili “Eğer düşman Gazze direnişini ortadan kaldırmaya çalışırsa İran'ın önderlik ettiği Direniş Ekseni'nin geri kalan bölümü de çatışmaya dâhil olacak, fakat İsrail sınırlı bir savaşa girerse biz bununla tek başımıza yüzleşeceğiz” şeklinde konuştu.

Lübnan gazetesi, Hamas delegasyonunun Temmuz sonunda Tahran'da İslam Devrimi Lideri Ali Hamenei ile yaptığı görüşmeler hakkında ayrıntılara yer verdi. Buna göre fotoğrafların çekilip medyanın ayrılmasından sonra İslam Devrimi Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani de toplantıya dâhil oldu.

Hamas delegasyonu teşkilatlarının askeri birimi hakkındaki gelişmeleri değerlendirerek yüzleştikleri sorunları ve ihtiyaç duydukları silahları ele aldı. Katılımcılar, Direniş Ekseninin birliğinin önemine vurguda bulunarak bunun herhangi bir unsurunun dışarıda tutulmasına itiraz ettiler. Bu durum, unsurlardan birine savaş açılması durumunda cephenin diğer paydaşlarının da destek için müdahalede bulunacağı anlamına geliyor.

Öte yandan İranlı diplomat Emir el-Musevi de “Direniş Ekseninin nihai bir savaş durumunda Tahran'dan başlayarak Irak, Suriye, Lübnan ve Filistin'e uzanan birleşik bir askeri cephe kurma stratejisini” ifşa ederek “Bu birleşik cephenin ABD, İsrail ve müttefikleri için en korkunç şey olduğunu” vurguladı.

Musevi “Bu birleşik cephe düşüncesinin yürürlüğe konulduğunu, bunun Hizbullah Genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah'ın pek çok cümlesinde belirtildiğini ve Hamas'ın geçtiğimiz günlerde Salih Aruri’yi beraberindeki delegasyonla İmam Ali Hamenei'ye göndermesinin de bunu gösterdiğini” söyledi.

Musevi “Her şey hazırlandı ve Direniş Ekseni Amerikalılar, İsrailliler ve ajanlarını karşılamaya âmâdedir, İsrail kendisini genişletilmiş bir cephe karşısında bulacak” dedi.

Kaynak: Medya Şafak