Hamas basın sözcüsü: Savaş sırasında Hamas’ın füze rampalarını çeken bazı yabancı gazetecileri sınır dışı ettik

Hamas basın sözcüsü: Savaş sırasında Hamas’ın füze rampalarını çeken bazı yabancı gazetecileri sınır dışı ettik

Filistin Enformasyon Bakanlığı sözcüsü İsra el-Mudallal, 14 Ağustos tarihinde el-Meyadin Televizyonu’nda katıldığı canlı yayında, savaş sırasında Hamas’ın füze rampalarını çeken bazı yabancı gazetecileri sınır dışı ettiklerini belirrti

Filistin Enformasyon Bakanlığı sözcüsü İsra el-Mudallal, 14 Ağustos tarihinde el-Meyadin Televizyonu’nda katıldığı canlı yayında, savaş sırasında Hamas’ın füze rampalarını çeken bazı yabancı gazetecileri sınır dışı ettiklerini belirtti.

Mudallal, “Yabancı gazetecilerle nasıl iletişim kuruyordunuz ve onlara hangi yolla kendi görüşlerinizi aktarıyordunuz?” sorusuna şöyle cevap verdi:  

“Gazze’ye yönelik saldırıların başlamasıyla sınır geçişlerinde, özellikle “Erez kapısı” olarak da bilinen “Beyt Hanun sınır kapısı”nda olağanüstü hal ilan edildi ve gazetecilerin geçişlerine, güvenliklerini garanti altına almak için gerekli olan “kayıt işlemi” haricinde hiçbir bürokratik prosedür uygulanmaksızın izin verildi.

Karşılaştığımız temel problem, Gazze’ye tam olarak kimin girdiğini bilmememizdi. Kimdi bu gazeteciler? Çoğu “serbest gazeteci”ydi; bir kısmı ise haber ajanslarındandı.

Bu savaş sırasında Gazze’ye 2008 ve 2012’deki savaşlara nazaran daha az gazeteci girdi. Dolayısıyla Gazze’deki yabancı gazetecilerin bölgeyle ilgili haberleri, İsrail’le ilgili haberlerin kapsamına nazaran oldukça sınırlıydı.

Öte yandan, Gazze’ye giren bazı gazeteciler “barış” fikrine odaklanmış ve İsrail anlatısına göre haber geçiyorlardı.

Dolayısıyla insanlarla röportaj yaptıkları zaman ve hatta haber yapmak için bir bölgeye gittikleri zaman füzelerin atıldığı noktaları kayda almaya odaklanıyorlardı. Böylece bir şekilde işgalci yönetimle işbirliği yapıyorlardı.

Bu gazeteciler Gazze’den çıkarıldı. Güvenlik güçleri bu kişilerle irtibata geçti ve bir şekilde kullandıkları dili değiştirmeleri için onlara zaman verdi.

İsrail füzeleri direnişçiler, siviller ve çocuklar arasında fark gözetmiyor. Sonuç olarak bu problemden dolayı çok sıkıntı çektik. Gazze’ye giren bazı gazeteciler güvenlik güçlerinin gözetimi altındaydı.

Bu zor şartlarda dahi, bu kişilere ulaştık ve onlara yaptıkları şeyin profesyonel gazetecilikle alakası olmadığını ve gayri ahlaki bir şey olduğunu aktardık.” 

İslami .ANALİZ