Hamaney'in Yerine Kim Gelecek

Hamaney'in Yerine Kim Gelecek

İran Uzmanlar Meclisi Başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani, dini lider Ali Hamaney'in yerine kimin getirileceğine dair gizli görüşmeler gerçekleştirdiğini açıkladı.

İran'ın Kanun gazetesine açıklamalarda bulunan Rafsancani, Uzmanlar Meclisi'nde oluşturulan özel bir komisyonun dini lider Hamaney'in yerine kimin getirileceğine dair yüzlerce kişi ile gizli görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.

Meclis Başkanı Rafsancani, en az üç kişinin muhtemel adaylar üzerinde çalıştığını ve elde ettikleri verileri Uzmanlar Meclisi'ne sunduklarını açıkladı.
Rafsancani, özel komisyonun İran Anayasası'nın 107. maddesi uyarınca adayları değerlendirdiğini söyledi. Başkan, komisyonun ilgili madde çerçevesinde adayların değerlendirmesinin ardından Meclis'in Hamaney'in ölümünü takiben bu adaylar arasından yeni dini lideri seçeceğini belirtti.

HAMANEY'E SUNULUYOR

İran'ın şuanki dini lideri Hamaney'in ilerleyen yaşı ve sağlık sorunlarının İran'da onun halefinin kim olacağına dair çalışmalara başlamasının sebebi olarak gösteriliyor. 

Hamaney'in kendisi geçtiğimiz sene yaptığı konuşmalarda halefinin kim olabileceğinin sinyallerini vermişti.
Dini lider geçtiğimiz Şubat ayında Uzmanlar Meclisi'nden, yerine getirilecek kişiyi seçerken kişisel çıkarlarını bir kenara bırakmalarını istedi.
Cuma İmamı Ahmed Hatemi, adayları belirlemek üzere “çok gizli” bir komisyonun çalışmalar yürüttüğünü ve elde ettikleri bilgileri Hamaney'e sunduklarını açıkladı.

TEK DİNİ LİDER YERİNE LİDERLER KONSEYİ

Uzmanlar Meclisi Başkanı Rafsancani birkaç ay önce ILNA haber ajansına yaptığı açıklamada “Liyakat sahibi insanların listelenmesi için bir komisyon atandı. Hamaney'in ölmesi durumunda bu listedekiler oylamaya açılacak” dedi. 
Rafsancani ayrıca Uzmanlar Meclisi'nin Hamaney'in ölümünden sonra tek bir dini lider seçmek yerine bir “liderler konseyi” atamayı planladığını açıklamıştı.
“Liderler konseyi” fikrinin ülke içinde ciddi tartışmalar oluşturması üzerine Rafsancani dün bir açıklama yaparak konuya dair iddiaları yalanladı.

SON SÖZÜ IRGC SÖYLECEK

Liderler meclisi tartışmaları iyiden iyiye ısınırken İran siyaset kulislerinde Hamaney'in halefinin kim olacağına dair son sözü IRGC'nin söyleyeceği konuşuluyor.

ÖNE ÇIKAN ADAYLAR

Adaylık için çok sayıda kişinin ismi geçerken bunlar arasında en öne çıkan isimler: hali hazırdaki dini lider Ali Hamaney'in oğlu Mücteba Hamaney; eski dini lider Humeyni'nin oğlu Hasan Humeyni; İran Adalet Divanı eski başkanı Mahmud Haşimi Şahrudi; İran Adalet Divanı başkanı Sadık Laricani; şu anki devlet başkanı Ruhani ve İran Adalet eski Bakanı Astan Kudüs Razavi.