Hamaney'den Saldırıya Kınama

Hamaney'den Saldırıya Kınama

İran'ın dini lideri Hamaney, Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı kınayarak “çok kötü ve yanlış bir olay” ifadesini kullandı.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Şii lider Ayetullah Nemr'in Suudi Arabistan’da idam edilmesinin ardından bölgede büyüyen Tahran - Riyad krizi hakkında açıklama yaptı. Kendi internet sitesinde yazılı açıklama yapan Hamaney, idamın ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıları kınayarak “çok kötü ve yanlış bir olay” ifadesini kullandı.
2011’de Büyük Britanya’nın Tahran Büyükelçiliği’ne yapılan saldırıyı hatırlatan Hamaney, “Daha önceki Britanya Büyükelçiliği saldırısı gibi, bu da ülkemize ve İslam’a karşı bir hareketti ve sevmedim. Ancak bu adanmış genç insanlarımızı eleştirmek için bir mazeret olmamalı” ifadesini kullandı.
2 Ocak’taki idamların ardından Suudi Arabistan’ın Tahran Büyükelçiliği yakılmış, olayla ilgili 140’a yakın kişi yakalanmıştı. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de aralarında olduğu çok sayıda yetkili olayı kınasa da, Suudi Arabistan ve pek çok Körfez Arap ülkesi temsilcilerini İran’dan çekmişti.
Kerry’den tepki, Hamaney’den teşekkür
Hamaney, geçen hafta 10 ABD'li denizcinin İran karasularına girdikten sonra alıkonulması nedeniyle Devrim Muhafızları’na teşekkür etti. “Devrim Muhafızları’nın genç askerlerine teşekkür etme fırsatım olmadı. Onların Pers Körfezi’nde yaptıkları doğruydu” ifadesini kullandı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 10 ABD'li denizcilerin yakalanma görüntülerinin yayınlanmasından Devrim Muhafızları’nı sorumlu tuttuğunu söylemiş; görüntülerden dolayı ‘çok kızgın’ olduğunu belirtmişti.
Kaynak: Al Jazeera, AFP ve Reuters