Hamaney: Boyun Eğmeyin

Hamaney: Boyun Eğmeyin

İran İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney İranlı müzakerecilerin kendilerine dayatılan konularda boyun eğmeden müzakerelere devam etmeleri gerektiğini söyledi

Nükleer faaliyetlerimiz ne yavaşlayacak ne de duracak. Müzakerecilerimiz karşı tarafın zorbalık dilini kabul etmemelidir.

P5+1 ülkeleri ile İran arasında Viyana’da süren nükleer müzakerelerle ilgili İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya demeç veren Hamaney “müzakereler devam etmeli ancak herkes bilmeli ki müzakereler İran’ın nükleer araştırma ve geliştirme faaliyetlerini durdurmayacak ya da yavaşlatmayacaktır” dedi.

Hamaney Washington yönetiminin, İran’ın nükleer silah üretme niyetinde olmadığını da bildiğini söyledi. 

Hamaney’in kırmızı çizgisi

İranlı üst düzey bir yetkiliye göre Tahran yönetimi zorlu müzakerelerde ‘kırmızı çizgilerini’ korumaya çalışıyor.

İranlı yetkili "İran haklarının gözetildiği bir anlaşma istiyor. Müzakereler çok zorlu bir safhaya girdi. İlerleme kaydetmek zor” dedi.

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney daha önce kırmızı çizgilerini uranyum zenginleştirmeden vazgeçmemek ve hiçbir nükleer tesisi kapatmamak olarak sıralamıştı.

Tahran ile masaya oturan ülkeler, İran’ın nükleer silah üretmek için ihtiyaç duyduğu süreyi uzatmaya çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 8 Nisan Salı günü bu sürenin iki ay olduğunu tahmin ettiklerini söylemişti.