Halkbank tercihi hala geçerli

Halkbank tercihi hala geçerli

Kürt petrollerindeki pürüzler aşıldı.

Önceki gün Ankara'ya sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren Irak Kürdistan Yönetimi Tabii Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, iki gün süren temaslarında Ankara'yı rahatlatan haberi verdiği öğrenildi. Kürt yönetiminin Bağdat'ın dayatmalarına rağmen Halk Bankası seçeneğinden geri adım atmadığını ileten Hawrami, Bağdat'ın da üçlü mekanizma içinde yer alacak olmasının Bağdat yönetimini, gelirlerin paylaşımı konusunda rahatlattığını ve ikna olmalarını sağlacağını iletti. Türkiye temaslarını sürdüren Hawrami'nin Enerji Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmelerde Türkiye'nin, Kuzey Irak'ta petrol ve gaz arama çalışmaları ile ilgili takvimini de büyük ölçüde netleştirdiği ifade ediliyor.

YENİ BORU HATTI GELİYOR

Hawrami Ankara temaslarında, 'Türkiye'yi, K.Irak Kürt Bölgesi petrolü ve doğalgazı için sadece bir kanal olarak görmüyoruz, bir ortak olarak düşünüyoruz' mesajını verdiğini kaydeden kaynaklar, Hawrami'nin Kürt bölgesinden yeni iki boru hattı ile ilgili olarak fizibilite çalışmalarını tamamladığını ve Türk yetkililerle hızlı bir diplomasi trafiği başlatılacağını ifade ettiler.

TEC'in Mart ayında petrol sahalarını teslim alacağı, temmuz ayının ilk haftasında da resmi olarak sondaja başlayacağı öğrenildi. Yüksek yatırımlar gerektiren sondajlardan dolayı Pulhane ve Erbet'te ise 2016 ilk çeyreğinde sondajların yapılmasının planlandığı belirtildi.

SIRADA DOĞALGAZ VAR

Görüşmelerde doğalgaz da görüşüldü. Petrol arama sahaları konusunda istediğini alan Ankara şimdi bölgedeki doğal gaz sahaları için hazırlıklar yaptığı kaydedildi. Kürt yetkililerinde doğalgaz konusunda Türkiye ile işbirliğine hazır oldukları mesajını verdiği dile getiriliyor. Türkiye ile Kuzey Irak arasındaki enerji anlaşması kapsamında Türkiye şu anda iç tüketiminin yüzde 40'ına denk gelen 20-30 milyar metreküplük doğalgaz, anlaşma kapsamında Türkiye'ye gelecek. Doğalgazın fiyatı ise, Türkiye'nin ithal ettiği doğalgaz maliyetinden yüzde 50 düşük olacak. İlk gazın 2017 yılında gelmesi beklenirken, Kuzey Irak gazı öncelikle iç piyasada kullanılacak.