Halid Meşal'den Açıklama

Halid Meşal'den Açıklama

Meşal'in bir hafta önce bölünmüşlüğü sona erdirmek için Fetih ve diğer tüm Filistinli gruplara çağrıda bulunmuştu.

Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal, Fetih ile Hamas arasında sağlanan uzlaşmayı başarıyla sürdürmek için tarafların üstlendiği sorumluluğu yerine getireceğine dair söz verdiklerini, Hamas’ın bu konuda 'gerekirse imkansızı başaracağını' söyledi.

Meşal, 23 Nisan 2014 Çarşamba günü ilan edilen Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşmanın sürmesi ve yedi yıllık bölünmüşlüğün sona ermesi için tarafların büyük iradeye sahip olduklarını ifade etti.

Al Jazeera’ye konuşan Meşal, iç bölünmüşlüğün sona erdirilmesi, iç siyasetin düzenlenmesi ve Filistin Kurtuluş Örgütü’nde (FKÖ) reform yapılmasının Filistinli siyasi grupların ortak isteği olduğunu söyledi.  

Meşal, Fetih ile Hamas arasındaki uzlaşmanın, Filistinlilerin İsrail işgaline karşı daha dik durmasını sağlayacağını ifade etti.

Filistin halkının daha önce uzlaşma girişimlerinde sonuca varılamadığı için hayal kırıklığına uğradığını söyleyen Meşal, halkın bu sefer daha umutlu olduğunu fakat aynı zamanda endişe de duyduğunu belirtti. 

Uzlaşmanın çerçevesi

Hamas ve Fetih Hareketi arasında hafta başında Gazze'de başlayan görüşmelerden sonra taraflar 23 Nisan 2014 Çarşamba günü uzlaşı sağladıklarını ilan etti.

Al Jazeera’ye konuşan Hamas Politbüro Başkan Yardımcısı Musa Ebu Marzuk, uzlaşma sürecinde çözüme bağlanması gereken konuların başında yeterlilik temeli üzerine kurulacak ortak ulusal bir hükümet ve bu hükümetin görev ile yetkilerinin ayrıntılı bir şekilde belirlenmesi olduğunu söyledi. 

İkinci dosyada ise FKÖ’nün yeniden yapılandırılması ve görevlerinin belirlenmesi var. 

Tarafların başkanlık ve parlamento seçimlerinin takvimini ve bu seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin detayları da belirlemeleri gerekiyor. 

Ebu Marzuk, hedeflenen hükümetin en fazla beş hafta içinde ilan edileceğini söyledi. 

Yedi yıllık bölünmüşlük

Taraflar arasındaki bölünmüşlük, 2007 yılında Gazze Şeriti’nde yaşanan çatışmalar ve Hamas’ın kontrolü ele geçirmesiyle başladı.

Taraflar daha önce 2011 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de, 2012 yılında ise Katar'ın başkenti Doha'da yapılan toplantılarda biraraya geldi, fakat görüşmelerden bir netice alınamadı.

Kaynak: Al Jazeera