Halep'teki halk IŞİD'e tepkili

Halep'teki halk IŞİD'e tepkili

IŞİD'ın Suriye'deki en büyük silahlı muhalif gruplardan İslami Cephe ve ÖSO'ya savaş açması ve elinde tuttuğu esirleri yargısız infaz etmesi yerel halkta tepkiye yol açtı.

HALEP

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) adlı örgütün Suriye'deki en büyük silahlı muhalif gruplardan İslami Cephe ve Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) savaş açması ve elinde tuttuğu esirleri yargısız infaz etmesi yerel halkta tepkilere yol açtı.

Halep esnafından Semir Ebu Lütfi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in İslami Cephe ve ÖSO'yla savaşmasının kendilerini hem hayal kırıklığına uğrattığını, hem de derinden yaraladığını söyledi.

IŞİD'in silahlı muhaliflerle beraber Esed güçlerine karşı savaşması gerekirken, muhaliflerin denetimindeki bölgeleri zorla alarak alan genişletme derdine düştüğünü ifade eden Ebu Lütfi, "Halkın zor şartlar altında hayat mücadelesi verdiği bu günlerde IŞİD'in silahlı muhaliflerle Rakka, İdlib ve Halep'te sokak çatışmasına girmesi kabul edilecek bir durum değil. Son operasyonlarıyla halka büyük darbe vuran IŞİD, baskıcı yapısıyla halk tabanındaki desteğini de kaybetti. Esed rejimine karşı mücade vermesi gereken IŞİD, halkın sigarasıyla ve inancıyla uğraşmaya başladı" diye konuştu.

Muhalifler ortak bir paydada birleşmeli

Halep sakinlerinden Bedriye Ummu Kasım da, muhalif bölgelerdeki halkın birçok sorunla uğraşırken IŞİD'in bu bölgelere saldırmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Muhalif grupların bir araya gelerek halkın sorunlarına çözüm bulması gerektiğine işaret eden Kasım, "İki muhalif grup arasında yaşanan çatışmalardan dolayı dışarı çıkmaya korkuyoruz. Hasta kızımı dahi doktora götüremedim" dedi.

Zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalıştıklarını belirten Kasım, şöyle konuştu:

"Bölgemizde uzun zamandır sularımız akmıyor. Susuz yatıp, susuz kalkıyoruz. Bir aydan fazladır banyo yapamadık. Halep'in bazı bölgelerine elektrik verilemiyor. Muhalif gruplar buna bir çözüm bulmalı. Biz silahlı muhaliflerin ortak bir paydada birleşmelerini istiyoruz."

Son dönemdeki çatışmalardan dolayı kente çıkan yolların kapanması nedeniyle temel insani ihtiyaçların temininde sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Kasım, şunları kaydetti:

"Üç yıldan bu yana her sıkıntıyı çekiyoruz. Eskiden rejimin havan toplarından korkardık. Şimdi ise muhalif grupların çatışmalarından korkar hale geldik. Rejimle silahlı muhalifler savaşıyor, diyetini halk ödüyor. Muhalifler kendi aralarında çatışıyorlar, bunun da diyetini halk ödüyor. Bu böyle olmamalı, eğer devrim halk için yapılıyorsa önce halk düşünülmeli, yoksa muhaliflerin de rejimden bir farkı kalmaz."

IŞİD, rejimin rolünü devraldı

Halep'in Neyrab bölgesinde görevli ÖSO komutanlarından Salih Ebu Hamze ise kurdukları kontrol noktalarıyla IŞİD'in bölgelerine girişlerini engellediklerini dile getirdi.

IŞİD'in Halep'te birçok konuda yanlış yaptığını savunan Hamze, "IŞİD muhaliflerin ele geçirdiği yerlere sahip çıkmaya başlamıştı" dedi.

IŞİD'in Halep'te silahlı muhaliflere karşı bomba yüklü araçlarla düzenlediği saldırılarla göz dağı vermeye çalıştığını belirten Hamze, şunları kaydetti:

"Bu kimsenin kabul edeceği bir durum değil. IŞİD, Suriye'de zulümle kendisini benimsetmeye çalıştı. IŞİD, rejimin rolünü devraldı. Rejimin bize yaptığını şimdi IŞİD muhaliflerin denetimdeki bölgelerde halka yapıyor. Keyfi tutuklamalar ve infazlar var."

Çatışmalar sınır kapısında yoğunlaştı

Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad bölgesinde birkaç gündür devam eden çatışmalar sınır kapısında yoğunlaştı.

İslami Cephe'nin kontrolündeki Tel Abyad sınır kapısını ele geçirmeye çalışan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) grubu, bölgeye havan topu atışı yapıyor.

Çatışma Akçakale ilçesinden de görülürken, güvenlik güçleri yakınlarında haber alabilmek için sınıra yakın bölgelere gelen Suriyelileri uzaklaşmaları konusunda sık sık uyarıyor.