Halep'in kâbusu: Vakum bombası

Halep'in kâbusu: Vakum bombası

Suriye ordusunun Halep'e yönelik hava operasyonlarında kullandığı silahlara, varil bombalarından sonra tahribat gücü yüksek vakum bombaları da eklendi.

Suriye’de geçen yıl 15 Aralık'ta yoğunlaşan ve hız kesmeden devam eden hava operasyonları Suriye'nin en büyük şehirlerinden Halep’i harabeye çevirdi.

Günlük yaklaşık 30 varil bombasına maruz kalan kentten kaçışlar da sürüyor.

Haydariye, Mesakin Henanu, Şaar, Sahur, Cendul, Handarat, Şeyh Neccar, Uveyce, Beydin, Miyessar bombardımanlar sonucu harabeye dönen mahallerlerden birkaçı.

Son günlerde varil bombalarına ek olarak tahribat gücü yüksek vakum bombaları da eklendi.

Vakum bombalarının düştüğü bölgelerde yol açtığı ölümleri Al Jazeera'ye değerlendiren Halep merkezdeki Beyan Hastanesi doktorlarından Ömer Ebu Muhammed “Gördüklerimiz karşısında dehşete düşüyoruz” diyor.

Doktor Ebu Muhammed'e göre Halep'in en işlek caddelerini hedef alan vakum bombaları onlarca evi harabeye çevirirken, kimyevi madde içermesi nedeniyle de ölüm oranlarını artırıyor.

Son hedeflerden birisi olan Şaar semtinde 50’den fazla kişinin öldüğünü ve 100’den fazla kişinin yaralandığını belirten Doktor Muhammed “Hem semt pazarı kurulan hem de tam merkezde bulunan noktaya gerçekleştirilen saldırı Esed'in gerçek niyetini de gosteriyor. Biz bu son vakum bombası saldırısında hastalara müdahale etmeye yetişemedik. Hastaların çoğunu yakınımızda bulunan Dakkak hastanesine sevk etmek zorunda kaldık. Ne yazık ki o hastaneye de vakum bombası isabet etti. Tam bir felakete tanıklık ettik” dedi.

Kaynak: Al Jazeera