Hakim ve Savcılar Mercek Altında

Hakim ve Savcılar Mercek Altında

Hakim ve Savcılar Mercek Altında

Telekulak’ skandalının boyutlarını ortaya koyan yeni dinleme belgeleri, hukuk dışı dinleme talepleri ve kararlarının altına imza atanları da ortaya çıkardı.

Star Gazetesinin haberine göre, Hukuk dışı dinleme belgelerini ortaya çıkaran HSYK müfettişlerinin soruşturması, ‘Emniyet İstihbarat, savcı ve hakim’ üçgenine uzandı. Müfettişler, bu dinlemeleri isteyen polis ve savcı ile kararları veren hakimleri mercek altına aldı.

Tarih, sayı ve karar numaralarıyla tespit edilen belgelere göre;

- Talepler Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı’ndan geldi; gerekçe  gösterilen ‘terör, uyuşturucu ve organize suç’ iddialarına delil gösterilmedi; belirtilen IMEI numaralı telefonun veya abone numarasının gerçekte kim tarafından kullanıldığı açıklanmadı; sadece ‘şüphe’ üzerine ‘istihbari dinleme’ istendi.
 
- Dinleme talepleri belirli savcılara gönderildi; bu savcılar da polisin belirttiği ‘şüphe’yi güçlendirecek delil istemedi; belirtilen numaranın kime ait olduğuna dair belge aramadı ve doğrudan hakim onayına sundu.
 
- Hakimler de bu delilsiz talepleri ‘dinleme kararı’ vererek ‘hukuki’leştirdi.
 
Kimse saçmalığı sorgulamadı
 
Son belgelerde, hakkında dinleme kararı verilen kişiler için gösterilen gerekçeler karşılaştırıldığında, Erbakan, Hüsamettin Cindoruk ve eski Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın ‘terör’ örgütüyle; Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın İBDA-C; gazeteci Ertuğrul Özkök ve CHP’li Aydın Ayaydın’ın ‘uyuşturucu’; Süleyman Demirel’in doktoru Aylin Cesur, gazeteci Akif Beki, yerli insansız hava aracı proje müdürü gibi askeri projeleri yürütenlerin ‘organize suç’ ile ilişkilendirilmesinin savcı ve hakimlerce sorgulanmaması müfettişlerin dikkatini çekti.
 
İstihbarat personelinin bu isimlerle bu suçları neye dayanarak bağdaştırdığı; savcı ve hakimlerin de bu açık uyumsuzluğa rağmen dinleme kararı için delil aramaması sorgulanıyor.
 
Yeni dinleme kararları çıkıyor
 
TİB’deki dinleme kayıtlarının ‘parmak izi’ olan log kayıtlarının silinmesi üzerine harekete geçen HSYK müfettişleri, Ankara Adliyesi’nde başlattıkları soruşturmada, hukuk dışı dinleme kararlarının UYAP’a girilmediğini belirlemiş; bunun üzerine ‘arşiv’ ve ‘yazışmaların takibi’ ile bu kararlara ulaşmayı başarmıştı. Müfettişler şu ana kadar 2009’a kadar olan dinleme kararlarının incelemesini tamamladı, 2010’da verilen bazı kararlara da ulaştı. Müfettişler, daha önce de çok sayıda MHP’linin ‘Türk İntikam Tugayı’ örgütü kapsamında dinlendiği ortaya çıkarmıştı.
 
İstihbarat’a ‘kumpas’soruşturması
 
ARALARINDA eski başbakanlardan merhum Necmettin Erbakan’ın da olduğu çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve stratejik kurumların görevlilerinin dinlenmesiyle ilgili soruşturma açıldı. HSYK Başmüfettişliğinin 27 Mayıs 2014 tarihli suç duyurusu üzerine soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı, bu kişilerin dinlenmesine ilişkin yazıları hazırlayan ve savcılara veren Emniyet İstihbarat görevlilerinin tespiti için Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdı.
 
Polis isimleri belirliyor
 
Soruşturmada, suç şöyle tarif edildi: “Sahte isimler üzerinden ve gerçekçi olmayan istihbari bilgiler dayanak yapılarak, telefonların bu yolla hukuka aykırı olarak dinlenmesi, bu dinlemelere dayanak bilgi notunu hazırlayan zabıta görevlilerinin sahte resmi evrak hazırlaması...”
 
Emniyet’e yazılan müzekkerede, usulsüz dinlemelere ilişkin belgeler ile işlemi gerçekleştiren görevlilerin tespit edilerek bildirilmesi istendi. Soruşturmada şikayetçi olarak, Necmettin Erbakan, Hüsamettin Cindoruk, Mustafa Destici, Şevket Kazan, Namık Kemal Zeybek, Ömer Vehbi Hatipoğlu, Mehmet Bekaroğlu, Aylin Cesur, Ali Kolat, Mehmet Akif Beki, Abdulkadir Selvi, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Ertuğrul Özkök, Aydın Ayaydın, Zeynel Koç, Zekeriya Gökşenli, Mesut Köse, Ahmet Recep Tekcan, Mehmet Demir Çiğdemoğlu, Fikret Bila, Adnan Cevher, Koray Aydın, Ahmet Ertürk, Yılmaz Ateş, Hasan Tekbaş, Kazım Türker, Şükran Kütükçü ve Gökhan Özgüldür’ün isimleri belirtildi.
 
 
VİP DİNLEME LİSTESİ GELEBİLİR!
 
Sabah gazetesi de bugünkü haberinde, TİB'deki yasadışı dinleme faaliyetlerinde en az 700 kişilik bir listeden bahsetti. Bu listede, siyasi liderler, üst düzey komutanlar, yüksek yargı üyeleri de bulunuyor.
 
Başbakanlık müfettişleri, TİB'de yaptıkları incelemelerde bugüne kadar ortaya çıkan dinleme skandallarını gölgede bırakacak bulgulara ulaştı. Edinilen bilgilere göre müfettişler 2013 yılı içinde 700 kişinin mahkeme kararı olmaksızın keyfi şekilde dinlendiğini tespit etti. Bugüne kadar ortaya çıkan dinleme listeleri usulsüz de olsa bir şekilde mahkeme kararlarına dayanıyordu. 700 kişilik yasadışı dinleme listesinin ortaya çıkması üzerine müfettişler "turbun büyüğü bu" yorumu yaptı.
 
YASADIŞI DİNLEMİŞLER
 
Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) dinlemelere ilişkin yaptıkları incelemelerde şaşırtıcı bulgulara ulaşıyor. 2013 yılı içinde yapılan dinlemelerden 10 binini hedef olarak seçerek inceleme yapan müfettişler, yapılan 10 bin dinlemeden 700'ünde usulsüzlük tespit etti. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre bu 700 dinlemenin keyfi bir biçimde, mahkeme kararı alınmadan yapıldığı anlaşıldı.
 
MÜFETTİŞLERİ DE DİNLENMİŞ
 
Mahkeme kararı olmaksızın dinlenen 700 kişi içinde Türkiye'de tartışma yaratacak isimlerin olduğu belirtiliyor. Buna göre anamuhalefet partisi ile diğer muhalefet partilerinin önde gelen isimleri, üst düzey komutanlar, yüksek yargı üyeleri, Başbakan Erdoğan'ın evine konan böceği araştıran başbakanlık müfettişleri ve üst düzey bürokratların mahkeme kararı olmaksızın dinlendiğinin tespit edildiği belirtiliyor. 700 kişilik listenin önümüzdeki günlerde savcılığa gönderileceği belirtildi.

Sabah'ın haberine göre, bu 700 kişilik hukuksuz dinleme listesi 10 bin kişilik hedef üzerine yapılan çalışma sonrası ortaya çıktı. Kaynaklar, bu kez 30 bin kişilik dinleme hedefi belirlediklerini ve yapılan 30 bin dinlemeyi tek tek inceleyeceklerini belirtti.