Hakan Fidan Esad'ın İstihbarat Şefi İle Görüştü

Hakan Fidan Esad'ın İstihbarat Şefi İle Görüştü

Hakan Fidan’ın Esad’ın istihbarat şefi ile görüştüğü doğrulandı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “MİT Başkanı Hakan Fidan’ın, Suriye istihbaratının başıyla Moskova’da görüştüğü” iddialarına ilişkin, “Türkiye bulunduğu konum itibariyle uluslararası arenada hem ülkemizin haklı menfaatlerini sağlamak hem de bölgede barış ve huzurun gerçekleşmesine katkı sağlamak için yetkili ilgili kurumlarımız kuruluşlarımız çeşitli faaliyetler yapıyorlar.” dedi.

Hulusi Akar, TBMM’de basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Hafter ateşkesi imzalamadan ayrıldı, nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Akar, şu cevabı verdi:

“Biz Türkiye olarak bölgemizde, çevremizde barışın ve huzurun hakim kılınması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Problemlerin, sorunların da bir şekilde barışçıl yöntemlerle siyasi şekilde çözümlenmesinden yanayız. Bu çalışmalar sürdürülmekte. Evvelki gün Sayın Dışişleri Bakanı ve MİT Başkanı’yla birlikte bir heyet halinde Rusya’ya gittik. Orada görüşmeler yapıldı. Metinler hazırlandı. Daha sonra bu husus taraflara iletildi. Tarafların da görüşleri alındı. Bu çerçevede Sayın Serrac tarafından söz konusu metin imzalandı. Daha sonra Ruslar, Hafter tarafıyla temaslarını sürdürdüler. Metnin imzalanmasını biz beklerken, Hafter tarafının bugün sabah aldığımız bilgiler çerçevesinde Rusya’dan ayrıldığını öğrendik.”

“Ateşkesin büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz”

“Diğer taraftan İdlib’de ve Libya’daki ateşkesin de büyük ölçüde uygulandığını görüyoruz arazide, alanda. Tabii biz onu sonuna kadar destekliyoruz. Ateşkese uyuluyor. Ayın 12’sinden itibaren başlayan bir ateşkes var biliyorsunuz her iki bölgede de. Büyük ölçüde uyuluyor. Buna uyulması için gayret gösteriyoruz. Rusya ile yakın temas içerisindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımız daha önce yapılan açıklamalar çerçevesinde mutabakatların sürdürülmesi için her türlü desteği ve liderliği yapıyorlar. Ve biz bu çerçevede önümüzdeki dönemde de aynı tempoda çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bir şekilde hem İdlib’de hem de Libya’da siyasi bir çözümle oradaki sulhun, sükunun sağlanması için gayretlerimizi göstereceğiz. Biz taraflarla temaslarımızı sürdürüyoruz. Umudumuz, dileğimiz bir an önce barışın, huzurun hem İdlib hem Libya’da gelmesi ve akan kanın durması.”

"Hakan Fidan, Suriye istihbarat başkanıyla görüştü?"

“MİT Başkanı Hakan Fidan’ın Suriye istihbarat başkanıyla görüştüğü ifade ediliyor, ne diyorsunuz?” sorusuna Milli Savunma Bakanı Akar, “Türkiye bulunduğu konum itibarıyla uluslararası arenada hem ülkemizin haklı menfaatlerini sağlamak hem de bölgede barış ve huzurun gerçekleşmesine katkı sağlamak için yetkili ilgili kurumlarımız kuruluşlarımız çeşitli faaliyetler yapıyorlar. Bu faaliyetlerle bütün mesele barışa, huzura katkı sağlamak” şeklinde cevap verdi.

Libya’da yaşananlara dikkat çeken bir basın mensubunun, “Tekrar gitme durumu söz konusu olabilir mi?” sorusuna Hulusi Akar şu cevabı verdi:

 “Mümkün. Temaslar sürüyor. Amacımız bölgeye komşularımızda barış ve huzurun gelmesi. Bunun için yapılması gereken ne varsa Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu çalışmalar çok yoğun bir şekilde sürdürülmekte” dedi.