Hagel: Irak’ta yapacaklarımız sınırlı

Hagel: Irak’ta yapacaklarımız sınırlı

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Irak’ta durumun daha da kötüye gitmesini engellemek için yardım etmek istediklerini ama askeri seçeneklerinin kısıtlı olduğunu söyledi.

Avustralya ve ABD arasındaki savunma ve dışişleri bakanları istişare (AUSMIN) toplantılarına katılmak üzere Avustralya’da bulunan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Avustralya Savunma Bakanı David Johnston ile Sydney’de düzenlediği basın toplantısında Irak’taki duruma ilişkin değerlendirmede bulundu.

ABD Savunma Bakanı, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'taki son durumunu değerlendirirken: "Bence bu hiç olmadığı kadar öngörülemeyen, tehlikeli ve karmaşık bir durum" diyerek ülkede ortaya çıkan durumun daha karmaşık bir hal aldığını söyledi.

Hagel, Bağdat’taki hükümet krizi ve IŞİD’in bölgede gittikçe güçlenen yapısına müdahale edilmezse durumun daha da kötüleşeceğini belirterek, "Bir şeyleri dikte etmek, empoze etmek 

için değil, durumun daha da kötüye gitmesine engel olmak için yardım etmek istiyoruz" ifadesini kullandı.

 

 

Ancak Hagel, Iraklı tarafların, Amerika’nın Irak’a sınırlı askeri operasyonların ötesine geçmek gibi bir niyetinin olmadığını da hatırlattı: "Bizim yapacaklarımız sınırlı. Başkan (Barack Obama) daha önce yaptığımız gibi herhangi bir savaşa girmeyeceğimizi açıkça belirtti" .

Avustralya Savunma Bakanı David Johnston ise daha önce Irak’a insani yardımda bulunmayı kabul eden Avustralya’nın ABD’ye IŞİD karşısında nasıl bir askeri destek vereceği ile ilgili Amerikalı mevkidaşı ile ayrıntıları görüştü.  

‘Maliki hatalar yaptı’

Hagel, Irak Başbakanı Nuri Maliki hakkında konuşurken ise, "Ülkesini yönetmekte birçok konuda başarısız olduğunu düşünüyorum" dedi. Hagel, Maliki'nin bunun sorumluluğunu alması gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA