Haaretz: Sisi Eğitim Müfredatı  Siyonistleri Övüyor

Haaretz: Sisi Eğitim Müfredatı Siyonistleri Övüyor

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi, Mısır’ın darbeci cumhurbaşkanı Sisi’yi Mısır’daki okul kitaplarında İsrail’le ilgili olumlu bir dil kullanılması sebebiyle tebrik etti.

İsrail’de yayın yapan Haaretz gazetesi, Mısır’ın darbeci cumhurbaşkanı Sisi’yi Mısır’daki okul kitaplarında İsrail’le ilgili olumlu bir dil kullanılması sebebiyle tebrik etti.
 “Ufukta değişim parıltısı görülüyor” ifadelerine yer verilen haberde, darbe hükümetinin Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “Arap dünyasının coğrafyası ve Mısır’ın modern tarihi” adlı kitapta Mısır-İsrail Barış Anlaşması’nın önemine vurgu yapıldığına dikkat çekildi.
 Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Tel Aviv Üniversitesi’ne bağlı İsrail Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü araştırmacılarından Dr. Ofer Winter söz konusu kitapların Mübarek dönemine oranla çok farklı bir içeriğe sahip olduğunu, bu sayede yeni hükümetin yeni bir ruhla geldiğinin işaretlerinin görüldüğünü söyledi.
 Winter, okul kitabında eski İsrail Başbakanı Menahem Begin’in Enver Sedat’la yan yana olduğu fotoğrafa yer verildiğini, Arap-İsrail çatışmasına önceki müfredatta 32 sayfa ayrılırken şimdi yalnızca 12 sayfada ele alındığını, buna mukabil önceki müfredatta İsrail-Mısır barış anlaşmasına 3 sayfa yer ayrılırken yeni müfredatta 4 sayfada anlatıldığını ifade etti.
 Winter barış anlaşmasıyla ilgili olarak eski müfredatta “ekonomik, siyasi ve kültürel anlamda doğal bir süreç” olduğu ifade edilirken bu müfredatta sevecen bir üslupla anlatıldığını belirtti. Ayrıca Oslo Anlaşması’yla ilgili olarak “Şimon Peres ve Mahmud Abbas’ın ortak çabalarının taçlandığı bir anlaşma” ifadelerinin kullanıldığını, barış anlaşması metninde “anlaşmanın Filistin halkının meşru haklarını elde etmesini amaçladığı” şeklindeki maddeye ve “Barışın hala uzak olduğu” ifadesine yer verilmediğini de söyledi.
 Gazetedeki haberde eğitim müfredatındaki bu değişikliklerin Sisi’nin okul kitaplarından şiddet ve aşırılık yanlısı sözlerin kaldırılması yönündeki talebinin ardından yapıldığı ifade edildi. 

 

islami analiz