Haaretz: Nusra'nın İlacı İsrail

Haaretz: Nusra'nın İlacı İsrail

İsrail ordusundan üst düzey bir komutan Haaretz’e konuşarak Nusra Cephesi militanlarının İsrail hastanelerinde tedavi gördüklerini doğruladı.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, Suriye’de hem Baas rejimine hem de PYD'ye karşı savaşan El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi örgütünün İsrail’den yardım aldığına dair iddialar ilk kez İsrail ordusundaki bir komutan tarafından doğrulandı. Suriye’de yaralanan Nusra militanlarının İsrail hastanelerinde tedavi gördüklerine dair iddialar basına yansımıştı. Ancak İsrail bunu reddediyordu. İsrail Savunma Güçleri’nden (IDF) üst düzey bir komutan, pek çok El Nusra militanının İsrail’de tedavi gördüğünü açıkladı. Haaretz sitesine konuşan ve adını vermek istemeyen komutan, yaralı militanların tedavi görmek için İsrail’e ‘sızdığını’ söylerken militanlara para veya silah vermediklerini de iddia etti. 

DAEŞ'İ DESTEKLİYOR

İsrail’in askeri istihbarat eski başkanı Amos Yadlin, geçtiğimiz Nisan ayında Wall Street Journal’a verdiği demeçte “Radikal İslamcılara karşın Hizbullah ve İran’ın İsrail’e karşı en büyük tehdit olduğuna dair hiçbir şüphe yok” demişti. İsrail’in eski savunma bakanı Michael Herzog da Nusra için “İslamcı veya cihatçı olmayan örgütleri tek koalisyona yöneltiyor, işbirliğine gidebiliyorlar. Tamamen Suriye’deki savaşa odaklanmışlar ve bize odaklanmış değiller” demişti. Beşşar Esad’ın Foreign Affairs dergisine verdiği bir röportajdaki ifadesi ise dikkat çekiyordu: “Suriye’de bir şaka vardır: ‘Nasıl El-Kaide’nin bir hava gücüne sahip olmadığını söyleyebiliriz? İsrail hava kuvvetleri var ya!”  İsrail bir çok uzman tarafından DAEŞ'i desteklemekle de suçlanıyor.

TEL AVİV İLE ATİNA'DAN KRTİK ANLAŞMA 

Yunanistan ve İsrail’in, ortak askeri tatbikatlar ve işbirlikleri sırasında askeri personellerinin her iki ülkede kalmasını öngören anlaşma (Status of Forces Agreement) imzalandığı bildirildi. Söz konusu anlaşmanın Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos’un İsrail ziyareti sırasında, Kammenos ile İsrailli mevkidaşı Moşe Yalon tarafından imzalandığı belirtildi. Görüşmede, deniz güvenliği ile ilgili konuların yanı sıra, Yunanistan, Kıbrıs (Rum) ve İsrail MEB’lerindeki enerji kaynaklarının güvenliği ve savunma sanayisinde işbirliği ile ilgili meselelerin ele alındığı belirtildi. 

'LÜKS BİBİ'YE SORUŞTURMA

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun başbakanlık konutundaki harcamalara yönelik soruşturma açılmasına karar verildi. Soruşturmayı, İsrail polisinin yolsuzluklarla ilgilenen biriminin yürüteceği belirtildi. Kudüs’teki başbakanlık konutunun tüm harcamaları ile Kayserya’daki evin bir kısım harcamaları devlet tarafından karşılanıyor. Adalet Bakanlığı soruşturmaya ilişkin detaylı bilgi vermezken, daha önce yayınlanan raporlarda, Netanyahu’nun başbakanlık konutunun giderlerinin arttığı ifade edilmiş, suçlamalara Netanyahu’nun eşi Sara Netanyahu’nun da adı karışmıştı. (Akşam)