‘Güvenlik Konseyi’nin Yapısı Değiştirilmezse BM Çökebilir’

‘Güvenlik Konseyi’nin Yapısı Değiştirilmezse BM Çökebilir’

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Raad el-Hüseyin, "Güvenlik Konseyi’nin yapısı değiştirilmezse BM çökebilir." dedi.

Görev süresi 31 Ağustos’ta sona erecek olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad El–Hüseyin, BM’nin yapısı değiştirilmezse küresel örgütün “çökebileceği” uyarısında bulundu.


El-Hüseyin, “Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi BM’den çok fazla güç kullanıyor. Bu değişmediği takdirde dünya kuruluşu çökebilir.” dedi.


Güvenlik Konseyi üyelerinin kendi istedikleri zaman anlaşabildiklerini belirten el-Hüseyin “Suriye’de 7,5 yıldır süren savaş konusunda olmadı. İşbirliği yapmadıklarında ise sıkışıp kalıyor ve genel olarak gördüğümüz bu tür korkunç çatışmaların çözümünde organizasyon yetersiz bir hale geliyor. Değişmesi gerekiyor. Değişmezse organizasyon uluslararası topluma büyük maliyetler getirerek çökebilir.” dedi.


"Beş daimi ülkenin veto haklarının olması yanlış bir yöntem"


El- Hüseyin, Güvenlik Konseyi üyesi beş daimi ülkenin veto hakları olmasını yanlış bir yöntem olarak değerlendirdi.


El-Hüseyin, dört yıldır sürdürdüğü görevi sırasında hazırladığı raporlar ve sert söylemleri nedeniyle birçok hükümetin tepkisini çekmişti.


Görev süresi sona erecek El-Hüseyin’in yerine Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres eski Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet'i atamış, geçtiğimiz haftalarda da BM Genel Kurulu, Bachelet'in yeni görevini onamıştı

 


 


 


Kaynak : Ajanslar