Güney Sudan'daki katliam dehşet verici

Güney Sudan'daki katliam dehşet verici

Beyaz Saray, Güney Sudan'da yüzlerce masum sivile yönelik katliamdan "dehşete düştüğünü" bildirdi.

Beyaz Saray, Güney Sudan'da yüzlerce sivile yönelik katliamı "nefret verici" olarak niteleyerek, ülkedeki şiddet sarmalının sona ermesi çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, yaptığı yazılı açıklamada, "Güney Sudan'da isyancı lideri Riek Machar'a bağlı savaşçıların geçen hafta Bentiu'da yüzlerce masum sivili katlettiğine yönelik haberlerden dehşete düştük" ifadesini kullandı. Carney, şunları kaydetti:

"Saldırılara dair görüntü ve kayıtlar, vicdanları şoke ediyor. Bir yandan yerel radyoda nefret konuşmaları yayınlanırken, görünen o ki etnik kimlikleri ve uyrukları nedeniyle bir caminin içerisinde bulunan cesetler yığını, bir hastanede öldürülen hastalar, caddelerde ve bir kilisede vurulan ve öldürülen düzinelercesi daha... Buldozerler ölüleri toplu mezarlara gömdüler ve Bentiu'daki BM kampına sığınmak isteyenlerin sayısı sadece 2 haftada 8 binden 22 binin üzerine çıktı. Geçen hafta Bor'daki Güney Sudan BM Misyonu'nda düzenlenen ve en az 48 sivilin ölümüne, düzinelercesinin yaralanmasına neden olan silahlı saldırıdan da aynı derecede dehşete kapıldık."

Carney açıklamasında, "Bu şiddet eylemleri nefret verici. Güney Sudan halkının liderlerine gösterdiği güvene bir ihanet" ifadesine yer verdi.

Bu şiddet ve acıların, tam da  Güney Sudan halkının yıllarca kaçmak için mücadele ettiği şeyler olduğunu belirten Carney,Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit ve Riek Machar'ın, sivillere yönelik saldırıların kabul edilemez olduğunu, her iki tarafta şiddete başvuranların adalet önüne çıkarılması ve Güney Sudan'ı çok uzun süredir etkisi altına alan şiddet sarmalının son bulması gerektiğini net biçimde vurgulaması gerektiğini kaydetti.