Güney Afrika'da  Irkçılık

Güney Afrika'da Irkçılık

Güney Afrika'da Willem Oosthuizen ve Theo Martins Jackson isimli iki beyaz, Victor Mlotshwa adlı siyahı kablo ile bağlayarak zorla bir tabuta soktu.

Güney Afrika'da Willem Oosthuizen ve Theo Martins Jackson isimli iki beyaz, Victor Mlotshwa adlı siyaha işkence edip kablo ile bağlayarak bir tabuta koydukları görüntülerin ortaya çıkmasının ardından saldırı ve kaçırma suçlamalarıyla 16 Kasım'da hakim karşısına çıktı. 
 
Sosyal medyada binlerce kişi tarafından paylaşılan 20 saniyelik görüntüde, bir kişi Victor Mlotshwa'yı kafasından iterek tabutun içine sokmaya çalışırken, bir diğeri ise onu tabuta benzin dökmek ve yılan koymakla tehdit ederken görülüyor. 
 
Tutuklu yargılanan iki kişinin, dün Middelburg Magistrate mahkemesinde görülen duruşması, 25 Ocak'a ertelendi.
 
Görüntüler, 1948-1994 yılları arasında uygulanan ırkçı ayrımcılık sistemi Apartheid'ın 22 yıl önce kaldırıldığı Güney Afrika'da ırkçılık tartışmalarını yeniden alevlendirdi.
Mlotshwa, başından geçen olayı mahkeme çıkışında gazetecilere şöyle anlattı: 
 
"Middelburg'a gidiyordum ve acelem olduğu için kısa yoldan yürümeye başladım. Bu insanların çiftliğinden geçerken arkamdan bir kamyonun beni takip ettiğinin farkında değildim. Karşıma bir kamyon daha çıktı ve beni sıkıştırdılar. Sorular sormaya ve vurmaya başladılar. Kaçmaya çalıştım ama kamyonlarla takip edip beni yakaladılar ve bu sefer çok kötü dövdüler. Kablolarla bağlayıp beni yakındaki bir çiftliğe götürdüler. Dövmeye devam edip tabutun içine soktular."
 
Güney Afrika'nın 54 milyonluk nüfusunun yüzde 80'ini siyahlar oluşturuyor. Fakat ülke ekonomisi, nüfusun yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan beyazların elinde. 

 

 Al Jazeera Türk