Gündemde ibre muhalefete döndü

Gündemde ibre muhalefete döndü

Ankara, yeni haftada cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde muhalefetin "çatı aday" çalışmalarına odaklanacak. Çocuklara yönelik suçlara verilen cezaların artırılması da gündemin diğer önemli konusu.

AK Parti'de cumhurbaşkanlığı seçim süreci ile ilgili istişareler büyük ölçüde tamamlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan son kapsamlı istişareyi partisinin milletvekilleriyle Afyon'da yaptı. Şimdi gözler muhalefetin "çatı aday", "ortak aday" çalışmalarına çevrildi. 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, cumhurbaşkanlığı seçimi için muhalefet partilerinin üzerinde uzlaşacağı "çatı aday" önerisiyle ilgili temaslarda bulunacağını açıklamıştı. MHP'nin bugün yapılacak olağan Merkez Yönetim Kurulu toplantısında konu üzerinde çalışılacak. Bahçeli'nin, parti içi istişarelerin ardından CHP'den randevu istemesi gündemde.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bu kapsamda sivil toplum kuruluşları, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve MÜSİAD gibi kuruluşlarla görüşeceğini açıkladı. Partinin değişen yönetimiyle ilk toplantısını yapacağı çarşamba günkü Merkez Yönetim Kurulu toplantısının ana gündemi de cumhurbaşkanlığı seçim süreci olacak. 

Partilerin bu süreçle ilgili mesajlarını salı günü yapılacak grup toplantılarında vermesi bekleniyor. 

 

Gül ve Erdoğan bu hafta görüşmüyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığı döneminin son yurtdışı ziyaretini Çin'e yapacak. 15 Mayıs Perşembe günü altı günlüğüne Çin gidecek Gül, bu nedenle Başbakan Tayyip Erdoğan ile haftalık olağan görüşme kapsamında perşembe günü bir araya gelemeyecek. Erdoğan ve Gül'ün bir sonraki hafta görüşmesi bekleniyor. Başbakan Tayyip Erdoğan hafta sonu yapılan Afyon Kampı'nda mayıs sonu veya haziran başında partisinin adayını açıklayacaklarını söyledi. 

Başbakan Tayyip Erdoğan çarşamba günü Arnavutluk'a günübirlik bir ziyaret gerçekleştirecek. 

 

Çocuklara yönelik suçlar

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti Afyon Kampı'nda çocuklara yönelik suçlarda cezaları arttıran düzenlemenin bugün Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Özellikle çocuklar ve kadınlara yönelik artan şiddet olayları çarşamba günü başlayacak üç günlük Aile Şurası'nda da masaya yatırılacak. Özellikle çocuklara karşı işlenen suçları önlemek ve bunlara son vermek için mücadele yöntemleri Şura'ya katılanlarla tartışılıp ele alınacak. Şura'ya kamu kurum ve kuruluşlarından, üniversitelerden ve sivil toplum kuruluşlarından 500’e yakın kişinin katılması bekleniyor. 

Hükümet HSYK için Anayasa Mahkemesi'ni bekliyor

Anayasa Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda Adalet Bakanı'nın yetkilerini arttıran kanun maddelerinden bazılarını iptal etmiş, hükümete yeni düzenleme için üç aylık süre vermişti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bunun için mahkemenin gerekçeli kararını beklediklerini açıkladı. Yüksek Mahkeme gerekçeli kararını açıkladığında yeni düzenleme için çalışmalar başlayacak.