Günde 8 bardak su zayıflatıyor

Günde 8 bardak su zayıflatıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, gün içinde 8-10 bardak su içmenin kilo vermeye yardımcı olacağını söyledi.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için gereken en temel maddenin su olduğunu belirterek, "Bilindiği üzere vücudumuzun yüzde 60-70'ini su oluşturuyor ve bu miktarın günde 1,5 - 2 litresi çeşitli yollarla dışarı atılıyor. İnsan metabolizması yüzde 1'lik bir su kaybını bile hissederken bu oran daha da yükseldiğinde hayati risk yaratacak boyutlara ulaşabiliyor. Bu yüzden su oranını dengelemek çok önemli. Günde içilen 8-10 bardak su kilo vermeye de yardımcı oluyor. Diyet yapmanıza rağmen kilo verememenizin sebebi yeterli miktarda su içmemeniz olabilir" dedi.

"İŞTAHI BASKILIYOR"

Akgül, suyun vücutta ne işe yaradığını ise şöyle açıkladı:

"Metabolizmanın hızını arttırıyor. Tokluk hissi oluşmasını sağlıyor. Özellikle öğünlerden önce içilen 1-2 bardak su, daha çabuk doyulmasına ve iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor.Kas kaybını ve kilo kayıplarına bağlı sarkmaları önlemede yardımcı görev görüyor. Vücuttaki ödemin atılmasını sağlıyor. Cildin kurumasına engel oluyor. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını, metabolik atıkların dışarı atılmasını sağlıyor. Beyin fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı oluyor."

Akgül, idrarın renginin vücuttaki yetersiz sıvı tüketimi ile ilgili gerekli sinyalleri verdiğinin altını çizerek, "Eğer idrar rengi koyu sarıysa su tüketiminin yetersiz olduğu sonucuna varabiliriz. Böyle bir durumda günlük su tüketim miktarı arttırılmalı ve belirtilerin ortadan kalkması beklenmeli" diye konuştu.

ÇAY VE KAHVE AYNI İŞİ GÖRÜR MÜ ?

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmediğinde vücut kendisi için gerekli suyu kullanmaya ve metabolizmayı susuz bırakmaya başladığını, bu noktada metabolizmanın doğal işleyişinden uzaklaştığına dikkat çeken Akgül, şunları kaydetti:

"Diyet yapmalarına rağmen kilo verememekten yakınanların günlük tükettikleri su miktarına dikkat etmeleri gerekiyor çünkü yeterli miktarda su tüketilmediği takdirde metabolizmaları yavaşlıyor. Günlük sıvı tüketiminin fazla olması su tüketiminin de yeterli olduğu anlamına gelmiyor. Çorba, çay, kahve, meyve suyu gibi diğer içeceklerde de su bulunmasına rağmen suyun sağladığı faydaların yerini tutmuyor. Diğer içecekler günlük su ihtiyacımızı karşıladıktan sonra içilmeli. Özellikle gün içinde sürekli çay ve kahve tüketenler, bu içeceklerde de su bulunduğunu düşünerek günlük ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşünüyorlar. Aksine fazla çay ve kahve tüketimi, diüretik etki yaparak vücuttan daha fazla su atılmasına sebep oluyor. Bu yüzden sık sık çay ve kahve tüketenlerin daha fazla su içmesi gerekiyor."

Kaynak: İHA