Gülen'in yeni adresi Madagaskar mı olacak?

Gülen'in yeni adresi Madagaskar mı olacak?

Hakkında çıkartılan yakalama kararı 17 yıldır Pensilvanya'da ikamet eden Fethullah Gülen'i yeni alternatifler aramak zorunda bıraktı.

akkında çıkartılan yakalama kararı 17 yıldır Pensilvanya'da ikamet eden Fethullah Gülen'i yeni alternatifler aramak zorunda bırakıyor.

Cemaat'i yakından takip eden siyasi gözlemcilere göre Gülen'in ABD'yi terk etmek zorunda kalması durumunda yerleşebileceği en uygun adres bir Afrika ülkesi olan Madagaskar olabilir.

GÜLEN CEMAATİ MADAGASKAR'DA ETKİN

Gülen Cemaati Madagaskar'da dikkat çekici bir etkinliğe sahip. Cemaat okulları ülke yöneticilerden övgü alıyor. Madagaskar basınında Fethullah Gülen'i öven yazılar yayınlandığı biliniyor. 

ÖCALAN'IN AKİBETİNE UĞRAMAKTAN MI ÇEKİNİYOR?

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman dünkü yazısında ABD'nin Türkiye ile yapılacak pazarlık sonucunda PKK lideri Abdullah Öcalan'ın teslim edilmesine benzer bir şekilde Türkiye'ye teslim edilebileceğinden söz etmişti. Yayman'a göre bunun 2015 seçimlerinden önce bile gerçekleşmesi mümkündü.

ABD'DEN ÇIKARILMASI DA ZOR ABD'DE KALMASI DA

Türkiye hükümetinin Fethullah Gülen'in iadesi konusundaki kararlı tavrı ABD hükümetini harekete geçmeye zorluyor. Hukukçu Osman Can'ın bugünkü yazısında dikkat çektiği gibi iade prosedürleri karmaşık görünse de sonuçta bu siyasi bir süreç. ABD Gülen'e "yük olmaya başladığını" hissettirse Gülen'in orada kalma şansı çok fazla bulunmuyor. Alternatif arayışlarının biraz da bu kaygıyla gündeme geldiği tahmin ediliyor.

ABD'YE YERLEŞMESİ DE ZOR OLMUŞ, CIA AJANLARI KEFİL OLMAK DURUMUNDA KALMIŞTI

Fethullah Gülen'in 2008 yılında yaptığı vizesini uzatma için başvurduğunda uzatma istemi kabul edilmemiş. Gülen'in avukatları mahkemeye başvurmak zorunda kalmıştı.

Yasaya göre Gülen'in vize için bir disiplinde uzmanlaşmış olması gerekiyordu. Gülen'in avukatları önce Gülen'i dini bir lider olarak tanıttılar, ancak "dini lider", bir "disiplinde uzman" kişi anlamına gelmiyordu.

Bu defa avukatlar, Gülen'i "eğitim konusunda uzman" olarak sundular. Fakat savcılar, Gülen'in cemaatinin çok geniş bir okul ağı bulunduğunu, bunun finansmanının şaibeli olduğunu belirttikten sonra, bunların hiçbirinin Gülen'i "eğitim alanında uzman" yapmayacağını savundular. Bu çaresiz durumda devreye başta Graham Fuller ve 31 yıllık CIA ajanı George Fidas olmak üzere eski CIA çalışanları girdi. Bu kişilerin Gülen'e kefil olmasıyla, Gülen'in vizesi uzatılabildi.

NERESİ BU MADAGASKAR?

DÜNYANIN DÖRDÜNCÜ BÜYÜK ADASI


Madagaskar Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu'nda yer alan bir ada ülkesi. Madagaskar olarak adlandırılan ülkeyi oluşturan ana ada, dünyanın dördüncü büyük adası. Afrika kıtası ile arasında Mozambik Kanalı yer alıyor. Ülkenin adı, adada yaşayan halkın adı ve dili olan Malagasyden geliyor.



Filmlere de konu olan Madagaskar lemur'u

Madagaskar yaklaşık 88 milyon yıl önce Hindistan kara kütlesinden ayrılmıştır. Böylelikle adanın coğrafik olarak izolasyonu, üzerindeki bitki örtüsü ve hayvanların tamamen dış dünyadan bağımsız evrimine yol açmıştır. Madagaskar üzerindeki bitki ve hayvan türlerinin yüzde 90'ı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmamaktadır. Ada biyolojik çeşitlilik alanında dünyanın önde gelen yerlerindendir.



ESKİ BİR FRANSIZ SÖMÜRGESİ

18.yy’a kadar, Madagaskar dağınık ve bölünmüş sosyo-politik gruplarca yönetildi. 19.yy’ın başından itibaren, Merinalar adayı kendi yönetimleri altında birleştirmeyi başardılar. Merina krallığı, 1896’da adanın Fransa’nın hakimiyetine girmesiyle son buldu. Madagaskar Fransa’dan bağımsızlığını 1960 yılında elde edebildi. Bu tarihten itibaren ada dört ayrı anayasal süreçten geçti. 1992’den beri darbelerle kesintiye uğratılsa da "anayasal bir demokrasi" olarak görülüyor.



YOKSUL BİR ÜLKE, VEBA GİBİ HASTALIKLARLA BOĞUŞUYOR.

Madagaskar'ın 20 milyon civarında nüfusu var, bunların yaklaşık yüzde 8'ini müslümanlar oluşturuyor. 

Madagaskar oldukça yoksul bir ülke nüfusun büyük bölümü günde 2 doların altında gelirle yaşamaya çalışıyor. Ülkenin en önemli ihraç kalemini vanilya oluşturuyor. Ülke veba gibi hastalıklarla boğuşuyor.

2009'DA DARBE GERÇEKLEŞTİ

2009’da Madagaskar'da seçilmiş cumhurbaşkanı Marc Ravalomana darbe olarak nitelenen bir sürecin sonunda istifaya zorlandı ve siyasi güç Mart ayı itibarıyla Andry Rajoelina’nın eline geçti. Darbenin ardından Afrika Birliği Madagaskar'ın üyeliğini askıya aldı ve Avrupa Birliği yaptığı yardımları dondurdu. 2013 yılından itibaren başlayan yeniden demokrasiye geçiş girişimleri bu yılın Ocak ayında yeni Başkan'ın göreve başlamasıyla hızlandı.

SUPERHABER.TV