Gülen'in iade Yazısı ABD'ye Gönderiliyor

Gülen'in iade Yazısı ABD'ye Gönderiliyor

ABD'de yaşayan FETÖ lideri Fethullah Gülen ile yanındaki beyin takımı ve firari savcıların iadesini hızlandırmak için özel düzenleme geliyor

Darbe teşebbüsüyle 17-25 Aralık'ta deşifre olan Paralel Devlet Yapılanması/ FETÖ lideri Fethullah Gülen'in Amerika'dan iade edilmesi için başlatılan işlemlerde sona gelindi. Gülen ve ABD'de yaşayan beyin takımı ile Avrupa'ya kaçan firari savcıların iade edilmesi için düğmeye basıldı. Adalet Bakanlığı AB, ABD ve Türkiye arasındaki suçlu iadesi hakkında özel bir kanun taslağı hazırladı. Taslakta, “Suçu ne olursa olsun Türk yasalarına göre mahkemelerce suçlu bulunanların derhal iade edilmesi gerektiğine" dair detaylı anlatımlar ve teknik bilgiler yer aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen ve “Başyüceler Heyeti"nin iade edilmesine dair yazısını tamamladı.

Bugün gazetesinde yer alan habere göre, iade yazısının bu hafta Dışişleri Bakanlığı üzerinden ABD yargı makamlarına ulaştırılması bekleniyor. İade kapsamında Adalet Bakanlığı da önemli bir taslak hazırladı. Avrupa ile ABD'den yapılacak suçlu iadeleriyle ilgili hazırlanan 50 maddelik kanun taslağında suçlu iadelerinin şartları belirlenerek bu sistemin daha hızlı çalışması gerektiği ifade edildi. Kanuna çevrilecek olan 50 maddelik taslakta, Türk yasalarında suç teşkil eden konularda suçlunun derhal iade edilmesi gerektiğine dair önemli düzenlemeler yer alıyor.

Tüm kirli eylemler sıralandı

Taslakla beraber eli güçlenen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Gülen ve adamlarının derhal iade edilmesi için hazırlıklarını tamamladı. Hazırlanan iade yazısında FETÖ'nün 1970 yılından bu yana devlet içine sızmaya başladığı ve 2013'te darbe teşebbüsünde bulunarak meşru iktidarı devirmeye çalıştığına dair tüm eylemler madde madde anlatıldı. 17-25 Aralık darbe teşebbüsü, Selam-Tevhid kumpası, Tahşiye kumpası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın makam odasının dinlenmesi, KPSS'de usulsüzlük, Erzurum'da Gülen'in kardeşinin adı karışınca örtbas edilen tecavüz dosyası, haksız maddi kazançlar, himmet almak için yapılan şantajlar, CHP eski lideri Deniz Baykal ve bazı MHP'lilerle ilgili hazırlanan kaset kumpasları, yasa dışı dinlemeler, Ergenekon-Balyoz- Hrant Dink cinayeti gibi davalarla kurum dizaynı yapıldığına dair tüm soruşturma ve davalardaki somut deliller Gülen'in iade edilerek Türkiye'de yargılanması gerektiğinin ana unsurları olarak sunuldu. Yazıda, ABD ile Türkiye arasındaki suçlu iadeleri anlaşmaları gereği Gülen'in derhal iade edilmesi istendi.

ABD ve Avrupa'da soruşturulacaklar

Hazırlanan taslağın önemli noktalarından biri de ikili anlaşmalar kapsamında, Türk adli makamlarınca yabancı devletten o ülkede Türk kamu görevlisinin gizli soruşturmacı olarak görevlendirilmesi istenecek. Yani, Türkiye başta Gülen olmak üzere tüm suçlularla ilgili ABD ve Avrupa ülkelerinde yasal şekilde gizli soruşturma yapabilecek. Aynı şekilde yabancı bir devlet tarafından da Türkiye'de yabancı kamu görevlisinin gizli soruşturmacı olarak görevlendirilmesi talep edilecek. (Yeni Şafak)